Serghei Rachmaninov

3x puncte

categorie: Muzica

nota: 9.78

nivel: Liceu

Vocalise este ultima piesa a ciclului 14 Cantece op.34, si a fost dedicata cantaretei Antonina Nejdanova. Partitura vocii nu contine cuvinte, lucrarea desfasurandu-se pe sunetul "A".Piesa s-a bucurat de o mare popularitate, atat datorita versiunii initiale pentru voce, cat si transcriptiilor ulterioare, realizate pentru diverse formatii instrumentale (duo-uri pentru violoncel, vioara, clarinet, tr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Serghei Rachmaninov

Vocalise este ultima piesa a ciclului 14 Cantece op.34, si a fost dedicata cantaretei Antonina Nejdanova. Partitura vocii nu contine cuvinte, lucrarea desfasurandu-se pe sunetul "A".Piesa s-a bucurat de o mare popularitate, atat datorita versiunii initiale pentru voce, cat si transcriptiilor ulterioare, realizate pentru diverse formatii instrumentale (duo-uri pentru violoncel, vioara, clarinet, trompeta si pian).

Vocalise se constituie in forma unui lied tripartit, compus initial in tonalitatea do diez minor. Versiunea pentru vioara si pian este transpusa in si minor, transpozitie realizata de Jascha Heifetz.
Sentimentele transmise de muzica acestei piese sunt melancolia, tristetea, speranta si resemnarea, iar schimbarile armonice aduse in cadrul acompaniamentului, ce realizeaza inlantuiri preponderent descendente in acorduri minore, sunt deosebit de importante pentru crearea acestei atmosfere.In prima sectiune (A), instrumentul solist prezinta o cantilena de factura romantica.

Desi este indicat inca din debutul piesei (Largamente), tempo-ul acesteia trebuie ales si in functie de posibilitatile de sustinere ale solistilor, in special ale cantaretilor. Ritmica acompaniamentului, in optimi egale, instalata de la primele masuri, confera cursivitate discursului muzical.Sectiunea mediana (B), ce prelucreaza elementele temei initiale, are rol dezvoltator si difera de prima sectiune prin scriitura polifonica a acompaniamentului. Pianul primeste pe langa rolul sau acompaniator si un rol melodic important. B - ul este structurat in doua faze, b si b1

Indicatia poco piu animato, largirea scriiturii pianului dar si modulatiile armonice ale B - ului, contribuie la realizarea unei agitatii interioare. Cadenta in si minor din masura 17 produce o linistire.Discursul solistic prezinta mici culminatii ce subliniaza desenul melodic, iar acompaniamentul sustine intentiile solistului, intr-o nuanta mai mica, interventia in p a vocii mediane aflate in registrul mediu (masura 11).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Muzica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.