Separatia puterilor

5x puncte

categorie: Drept

nota: 9.81

nivel: Facultate

Initial, in separarea puterilor s-a vazut impartirea puterii intre stat si biserica. Teoria s-a revigorat in secolul al XVII-lea, prin Locke, Montesquieu, fiind preluata si consacrata in Constitutia S.U.A. Acest principiu constituie argumentul de sprijin in lupta continua cu "tirania majoritatii" [1]. Recunoasterea principiului separatiei puterilor in stat (art. 1 al. 2, art. 80 din Constitutia R[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Separatia puterilor

Initial, in separarea puterilor s-a vazut impartirea puterii intre stat si biserica. Teoria s-a revigorat in secolul al XVII-lea, prin Locke, Montesquieu, fiind preluata si consacrata in Constitutia S.U.A. Acest principiu constituie argumentul de sprijin in lupta continua cu "tirania majoritatii" [1]. Recunoasterea principiului separatiei puterilor in stat (art. 1 al. 2, art. 80 din Constitutia Romaniei din 1991, art. 1 din Legea organica nr. 92/1992 pentru organizarea judecatoreasca) [2] si distribuirii puterii intre legislativ (parlament), executiv (seful statului - presedinte sau monarh, guvern, ministri, organele centrale ale administratiei publice si organele locale ale administratiei publice) si puterea judecatoreasca

(instantele de diferite grade de organizare ierarhica) nu inlatura, ci mai mult, impune, ca o conditie a existentei democratiei, respectarea principiului general al suprematiei legii, "legea mai presus de toate", ingloband totodata si obligatia respectarii tuturor actelor normative emise in ceea ce priveste organizarea si executarea legii.
Constitutia Romaniei din 1991 initial nu continea o mentiune expresa privind principiul separatiei puterilor in stat dar il recunostea implicit atunci cand se vorbea in art. 80 al. 2 de rolul de mediator al Presedintelui intre puterile statului. Prin Legea de revizuire [3] s-a introdus in Constitutie la art. 1 al. 4 in care se arata "statul se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor - legislativa, executiva si judecatoreasca - in cadrul democratiei constitutionale".

Distinctia dintre puterile statului nu poate fi inteleasa ca o separatie ce implica o autonomie totala pentru fiecare dintre acestea, deoarece, in mecanismul de reglare si adaptare a vietii economice, sociale si politice intervin in mod necesar si obligatoriu principiile colaborarii si controlului reciproc intre puteri. Exercitiul celor trei puteri, intr-o oarecare masura prin intrepatrunderea prerogativelor, ofera baza unei colaborari, genial intuite de insusi Montesquieu in asertiunea "ces trois pouvoirs seront forces d'aller de concert". Insasi caracterul subordonat legilor al actelor normative emise de autoritatile executive sau al hotararilor judecatoresti, constituie o expresie a acestei colaborari.

Organele autoritatii executive sunt obligate sa respecte atat legile cat si propriile lor acte normative, acestea din urma, fie in temeiul principiului generalitatii normelor juridice (pentru organele emitente si organele superioare), fie in temeiul principiului subordonarii ierarhice (pentru organele inferioare). Fara indoiala ca in prezent asistam la o ofensiva de proportii a executivului care cauta, prin orice mijloace, sa-si impuna suprematia asupra celorlalte puteri, respectiv legislativa si judecatoreasca.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.