Senzatiile

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.95

nivel: Facultate

Nevoia de adaptare a organismului, necesitatea acestuia de a face fata unor solicitari exterioare din ce in ce mai complexe au dus la aparitia unor fenomene de captare si prelucrare a informatiilor, la structurarea unor modalitati de raspuns la influentele exterioare.

La un anumit nivel al dezvoltarii organismului forma sub care reactioneaza este excitabilitatea. Insa ea se manifes[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Senzatiile

Nevoia de adaptare a organismului, necesitatea acestuia de a face fata unor solicitari exterioare din ce in ce mai complexe au dus la aparitia unor fenomene de captare si prelucrare a informatiilor, la structurarea unor modalitati de raspuns la influentele exterioare.

La un anumit nivel al dezvoltarii organismului forma sub care reactioneaza este excitabilitatea. Insa ea se manifesta doar in contactul direct cu stimulii biologiceste necesari, excitabilitatea are un caracter limitat, posibilitatile de orientare in mediu ale organismului fiind reduse. Astfel, la un anumit moment al evolutiei a fost necesara aparitia unei noi capacitate care sa permita organismului cautarea si depistarea stimulilor biologicesti necesar in multumea celor indiferenti. Aceasta noua capacitate este sensibilitatea.

Daca la nivelul excitabilitatii, reactia era generalizata, realizata cu intregul organism, la nivelul sensibilitatii ea este diferentiata, realizata prin intermediul organelor de simt specializate pentru receptionarea anumitor modalitati de energie externa. Organele de simt au clar determinate nu doar segmental receptor ci si caile de conducere, ca si centrele de prelucrare corticala a informatiei.

Sensibilitatea este pentru A.N.Leontiev, o forma evoluata a adaptarii intrucat indeplineste functii de semnalizare in raport cu schimbul de substante. Ea reprezinta o componenta mijlocitoare a miscarii si actiunii, a comportamentului in general deoarece "orienteaza organismul in mediu" (Leontiev).

Intre sensibilitate si motricitate exista o puternica legatura functionala: sensibilitatea se dezvolta in perspectiva si in legatura cu demersurile motorii; la randul ei, motricitatea devine un servomecanism al orientarii senzoriale, confirmand-o sau chiar infirmand-o. Pentru N.Wallam, drumul de la "act la gandire" trece prin "exercitiile" senzorio-motrice. Fuziunea copilului cu situatia este mijlocita tocmai de constelatiile perceptivo-motorii sau de plasticitatea senzorio-postulara. Primul stadiu desprins de J.Piaget in evolutia intelectului il reprezinta stadiul senzorio-motor cu semnificatia sa majora pentru tot restul dezvoltarii inteligentei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.