Senzatiile

1x punct

categorie: Biologie

nota: 9.75

nivel: Facultate

Senzatiile auditive
Stimulii sunt undele sonore care actioneaza asupra analizatorului auditiv. Senzatia subiectiva care apare atunci cand receptionam undele sonore poarta numele de sunet.Urechea umana recepteaza numai undele sonore cu o frecventa cuprinsa intre 16 si 20.000 vibratii pe secunda. Sub 16 vibratii pe secunda sunt infrasunete, iar peste 20.000 vibratii pe secunda sunt ultrasunet[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Senzatiile

Senzatiile auditive
Stimulii sunt undele sonore care actioneaza asupra analizatorului auditiv. Senzatia subiectiva care apare atunci cand receptionam undele sonore poarta numele de sunet.Urechea umana recepteaza numai undele sonore cu o frecventa cuprinsa intre 16 si 20.000 vibratii pe secunda. Sub 16 vibratii pe secunda sunt infrasunete, iar peste 20.000 vibratii pe secunda sunt ultrasunete.

Sunetele provin din vibratii ale aerului sau ale obiectelor. Fara aer (sau un alt mediu de transmitere), nu ar exista unde mecanice. Fara un organ de simt receptor nu ar exista sunete.Receptorii pentru sunete se gasesc in ureche, dar nu este vorba de ceea ce cunoastem ca fiind urechea (urechea externa), ci de un "aparat" situat inlauntrul ei.

Traditional urechea este impartita un urechea externa (pavilionul urechii), urechea medie (care contine componente ce ajuta la amplificarea sunetelor) si urechea interna (unde se gasesc localizati receptorii propriu-zisi pentru sunete).Proprietati ale senzatiilor auditive: inaltimea (numarul de vibratii pe secunda), intensitatea (marimea oscilatiilor=> sunete puternice, medii, slabe), timbrul (forma undei)

Pragurile perceptive
Pragul minim absolut este intensitatea cea mai mica a unui stimul care poate produce o senzatie specifica.
Pragul maxim absolut este intensitatea cea mai mare a unui stimul care mai determina o senzatie specifica. Dincolo de acest prag se produce durerea.

Vaz : lumina unei lumanari poate fi vazuta de la 45 de kilometri departare, intr-o noapte clara si dintr-o zona intunecata.;auz : ticaitul unui ceas poate fi auzit de la 6-7 metri distanta, in conditii de liniste;gust : zaharul poate fi detectat chiar si atunci cand dizolvam o lingurita in 7 litri de apa;miros : o picatura de parfum poate fi simtita pe tot cuprinsul suprafetei unui apartament spatios de trei camere;tact : aripioara unei albine care cade de la o distanta de 1 cm poate fi simtita pe obraz.Sensibilitatea este intr-un raport invers proportional cu pragul senzorial. Cu cat pragul este mai mare sensibilitatea este mai mica si invers.

Pragurile absolute sunt masurate in conditii ideale: fara zgomot.
Zgomotul se refera la intensitatea stimulilor din mediu care nu fac obiectul perceptiei noastre in acel moment.(orice stimul care interfereaza cu perceptia unui stimul).Cu cat zgomotul este mai mare, cu atat creste si valoarea pragurilor absolute, deci sensibilitatea noastra scade. Oamenii isi fixeaza un anumit pra intern atunci cand isi propun sa detecteze ceva.

Pragul diferential
Stimulii nu sunt constanti; ei difera in intensitate. Organele nostre de simt sunt adaptate sa detecteze si astfel de schimbari daca aceste diferente depasesc o anumita valoare numita prag diferential.Pragul diferential este cantitatea minima cu care trebuie sa se modifice intensitatea unui stimul pentru ca noi sa percepem o schimbare.

Pragul operational este de cateva ori mai mare decat pragul diferential, pentru a se putea realiza o mai buna discriminare intre stimuli. Contrastul senzorial consta in scoaterea reciproca in evidenta a unor stimuli cu caracteristici opuse:
a.contrastul succesiv consta in cresterea sensibilitatii pentru stimulul care urmeaza (un sunet inalt dupa unul jos);
b.contrastul simultan se manifesta cand doi stimuli apar in acelasi timp si este intalnit cel mai frecvent in sensibilitatea vizuala (negru pe fond galben);

Adaptarea senzoriala
Simturile noastre poseda o proprietate numita adaptare, care apare in urma expunerii prelungite la aceeasi stimuli.
Cresterea sau scaderea sensibilitatii ca urmare a actiunii repetate a stimulilor sau a modificarii conditiilor de mediu poarta denumirea de adaptare senzoriala. Adaptarea joaca rolul de a ne proteja receptorii in cazul expunerii prelungite la stimulii de intensitate constanta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.