Senzatia si perceptia

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.91

nivel: Liceu

Senzatii separate nu intalnim la omul adult, ele exista la animalele inferioare si la copii in primele saptamani ale vietii, cand mielinizarea incompleta a fibrelor asociative din cortex impiedica o comunicare instantanee intre diferite portiuni ale sale. O data cu maturizarea mai avansata a conexiunilor interneuronale, fiecare senzatie sintetizeaza cu altele produse simultan, precum si cu urmele [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Senzatia si perceptia

Senzatii separate nu intalnim la omul adult, ele exista la animalele inferioare si la copii in primele saptamani ale vietii, cand mielinizarea incompleta a fibrelor asociative din cortex impiedica o comunicare instantanee intre diferite portiuni ale sale. O data cu maturizarea mai avansata a conexiunilor interneuronale, fiecare senzatie sintetizeaza cu altele produse simultan, precum si cu urmele excitantilor anteriori, formand ceea ce numim o perceptie, o cunoastere sintetica a obiectului (sau fenomenului) in integritatea lui.

Functiile senzatiilor: in primul rand, senzatiile sunt o prima sursa a cunostintelor despre lumea inconjuratoare si cea interioara a omului. Omul nu ar avea ce memoriza, nu ar putea judeca despre mediul inconjurator, daca nu ar avea senzatii. Pe baza senzatiilor apar si functioneaza toate celelalte procese psihice cognitive. In randul al doilea, senzatiile au si functia de orientare si protectie in viata unui om sau a unor animale. Spre exemplu, cu ajutorul senzatiilor de miros (olfactive) vom cunoaste daca in pahar e apa sau otet; o pata de lumina serveste ca un punct de orientare pentru a gasi iesirea dintr-o pestera, iar senzatia de frig ne pune in garda si ne impune sa ne pazim organismul de supraraceala.

Si nu in ultimul rand, o alta functie a senzatiilor, mai putin cunoscuta, dar foarte importanta, consta in mentinerea echilibrului informational intre organism si mediu. Organismul omului nu poate rezista in conditiile deficitului de informatie, cand este izolat, nu primeste informatie din mediu, spre exemplu, aflandu-se in barocamera. Totodata volumul mare de informatie conduce spre supraoboseala. Senzatiile regleaza torentul de informatie care vine la creier, pastrandu-l la nivelul adecvat organismului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.