Sensul simptomului nevrotic

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.94

nivel: Facultate

Primul dintre fenomenele cu participarea inconstientului majora descifrat de Freud e simpotmul nevrotic ("Studii asupra isteriei" - 1895). Pe baza teoriei simptomului, Freud dezvolta o teorie a visului - 1900 constatand ca visul e un fenomen identic cu simptomul in esenta si datorita acestui fapt poate fi interpretat asemeni simptomului. Intrucat in raport cu simptomul, visul e un fenomen mai clar[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sensul simptomului nevrotic

Primul dintre fenomenele cu participarea inconstientului majora descifrat de Freud e simpotmul nevrotic ("Studii asupra isteriei" - 1895). Pe baza teoriei simptomului, Freud dezvolta o teorie a visului - 1900 constatand ca visul e un fenomen identic cu simptomul in esenta si datorita acestui fapt poate fi interpretat asemeni simptomului. Intrucat in raport cu simptomul, visul e un fenomen mai clar, abordabil, interpretarea visului s-a servit de o tehnica care putea fi elaborata numai in legatura cu visul.

Odata descris travaliul visului, Freud utilizeaza noile cunostinte obtinute in legatura cu visul pentru a intelege mai bine simptomul. Freud - simptomul nevrotic afecteaza durabil functiile psihice vitale (testarea realitatii, adaptarea sociala) in timp ce actul ratat afecteaza pasager functiile neesentiale. Simptomul nevrotic e asociat cu suferinta psihica, in timp ce actul ratat nu se afla in aceasta situatie.IN CE CONSTA SENSUL LATENT AL SIMPTOMULUI NEVROTIC

Din punctul de vedere al psihanalizei freudiene la nivelul cel mai general, sensul simptomului e dat de un conflict inconstient intre anumite tendinte instinctuale si anumite cerinte culturale care interzic aceste tendinte. La Freud sensul simptomului e dat de conflicte oedipiene, adica conflicte psihice; complexul Oedip e complexul central al nevrozei. Agresivitatea - element constitutiv al conflictelor nevrotice. Nevoia de dependenta si nevoia de independenta. Factorii narcisici - pot intra in conflict cu ceilalti factori (sexualitatea, agresivitatea etc).

Teoria nevrozei - teorie a conflictului. Complexul Oedip e o suma de reprezentari, sentimente si atitudini inconstiente care se instaleaza intre 3-6 ani si care in esenta consta in sentimente de dragoste si dorinta de posesie fata de parintele de sex opus si sentimente ostile fata de parintele de acelasi sex ce e considerat rival. Aceasta e forma pozitiva a complexului Oedip descrisa de mitul antic. Forma negativa - in care afectiunea si dorinta se indreapta catre parintele de acelasi sex, iar ostilitatea fata de parintele de sex opus.

Orice persoana parcurge in copilarie aceasta etapa avand deci sentimente si dorinte incestuoase (e universal). Interzicerea incestului a luat in plan filogenetic o perioada extrem de lunga de timp si cum in istoria individuala aceasta trecere se face in timp scurt e firesc ca foarte multe disfunctionalitati psihice sa fie legate de aceasta trecere de la natura la cultura.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.