Sensul inexprimabil al existentei si artei

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.67

nivel: Facultate

Acest artist tinde sa se realizeze pe sine intr un eu pur, detasat de orice e luAZmesc, judecand tot ce e angajat in viata comuna, mundana, ca ceva impur. "Situatia mea - noteaza el la 21 august 1913, in Jurnal - este insuportabila, pentru ca ea contrazice unica mea dorinta si unica mea vocatie: literatura. Intrucat eu nu sunt decat literatura si nici nu pot si nici nu vreau sa fiu altceva, situat[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sensul inexprimabil al existentei si artei

Acest artist tinde sa se realizeze pe sine intr un eu pur, detasat de orice e luAZmesc, judecand tot ce e angajat in viata comuna, mundana, ca ceva impur. "Situatia mea - noteaza el la 21 august 1913, in Jurnal - este insuportabila, pentru ca ea contrazice unica mea dorinta si unica mea vocatie: literatura. Intrucat eu nu sunt decat literatura si nici nu pot si nici nu vreau sa fiu altceva, situatia mea nu ma va putea seduce niciodata ci, dimpotriva, ea ma va distruge in intregime." Literatura e singurul domeniu in care Kafka indrazneste sa fie.

El nu face literaAZtura, ci este literatura. Dar existand in lume, intr o situatie ("insuporAZtabila") el este - cum am mai vazut - un om dublu. Drama lui, drama Poetului - dupa el - decurge din aceasta duplicitate a sa. Caci el nu se multumeste sa fie un scriitor care scrie din meserie, nici chiar dintr o superioara vocatie de literat, ci arta sa este insasi existenta sa cea mai autentica. Desigur, a incarna literatura pura intr o lume care si impune conditiile sale, e o incercare de a realiza imposibilul.

Imposibilitatea de a fi numai arta, e un corolar al imposibilitatii de a fi pur si simplu, de a exista in lume. Cel care scria la 19 februarie 1911: "Pentru mine, asta e o dubla existenta cu totul teribila, care probabil n are alta iesire decat nebunia", va nota peste zece ani la 16 ianuarie 1922: "Imposibilitatea de a suporta viata sau, mai exact, continuitatea vietii. Ceasurile nu concorda, ceasul interior goneste intr un mod diabolic, demoniac, in orice caz inuman, pe cand cel exterior isi urmeaza mersul obisnuit, intr o maniera sacadata. Ce se poate intampla decat ca cele doua lumi se vor separa ori se vor smulge una de alta intr un mod teribil".

Dedublarea insului Kafka n a dus niciodata la nebunia pe care o prevedea, la ruptura schizoAZfrenicului. Cele doua ceasuri au continuat, sa alerge cu ritmurile lor diferite, dand existentei omului artist Kafka trasatura - de care el insusi era prea constient - unei interioare disparitati. Absurdul exisAZtentei Poetului rezida chiar in aceasta dedublare a sa, in aceasta duplicitate existentiala, in disparitatea termenilor care o constituie.

Artistii care populeaza povestirile lui Kafka prezinta, fiecare in felul sau, aceasta disparitate. Existenta lor are un caracter exceptional, ei sunt structural nepereche, sunt nefericitele exceptii (in sens kierkegaarAZdian) ale genului uman. Ei isi datoresc acest caracter, in mare masura, tendintei antinaturale, absurde, a existentei lor in arta. Idealul artistic al eroilor ce se dedica vreunei arte, in povestirile lui Kafka, e un ideal absurd.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.