Seniorul conducator de fief China

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.70

nivel: Liceu

Dreptul de a le purta pe celelalte (sau mai curand pe cateva dintre ele) era acordat diferitilor seniori investiti. Numarul de embleme atribuit fiecaruia din ei varia dupa calitatea investiAZturii, rangul ocupat in ierarhia feudala. Seniorii erau impartiti in cinci clase (duci, marAZchizi, conti, viconti si baroni), suprafata fiefului lor variind (teoretic) proportional cu titlul lor. Domeniul per[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Seniorul conducator de fief China

Dreptul de a le purta pe celelalte (sau mai curand pe cateva dintre ele) era acordat diferitilor seniori investiti. Numarul de embleme atribuit fiecaruia din ei varia dupa calitatea investiAZturii, rangul ocupat in ierarhia feudala. Seniorii erau impartiti in cinci clase (duci, marAZchizi, conti, viconti si baroni), suprafata fiefului lor variind (teoretic) proportional cu titlul lor. Domeniul personal al Fiului Cerului masura o mie de //atat in lungime, cat si in latime. O suta de //' era marimea domeniului unui duce sau marchiz, cincizeci de li cea a unui viconte sau baron.

Un domeniu mai mic era tot un fief, dar care nu apartinea direct regelui. Titular era vasalul stapanu-lui unui domeniu particular.
Seniorii si regele distribuiau pe langa fiefurile-domenii ereditare, si fiefurile-salarii. Titularii fiefu-rilor-salarii, repartizati in cinci clase, purtau titlul de mari ofiteri (t'ai-fu) sau de ofiteri (si).
Aceste titluri au avut !a inceput, ca toate titlurile feudale, o semnificatie militara, dar fiecare din ele a corespuns, pana la urma, unui grad de ierarhie feuAZdala. Cuvantul ofiter (si) desemnand ultimul grad de noblete, a luat sensul general de nobil.

Titlul de duce (ca si print) era valabil pentru orice senior, cel putin in interiorul senioriei sale.Specialistii in feudalism considera ca regele avea dreptul de promovare sau de retrogradare a seniorilor in functie de merite. Aceste merite se reAZfereau la mentinerea in buna stare a altarelor Pamantului si Templelor ancestrale, la aplicarea corecta a edictelor regale referitoare la moravuri, ia muzica, la unitati de masura si la imbracaminte.

Numirea sau promovarea (de catre rege si de catre printi) trebuia facuta in Consiliu si dupa dezbateri, cu aprobarea vasalilor.
Pedepsele (cel putin cele grave: moartea sau surghiunul) trebuia sa fie anuntate in piata publica si necesitau adeziunea intregului popor.
Teoria constitutionala implica ideea ca nimeni nu detinea puterea fara o investitura acordata de un suzeran si fara consimtamantul vasalilor si supuAZsilor. Regele-suzeran insusi detinea puterea atat de la Cer, cat si de la popor. El avea sarcina de a sustine o actiune de civilizare a tarii, a carei valoare se evalua prin manifestarile Naturii si sentimentele oamenilor.

El isi exercita de sus sarcina sa, dele-gand diferitilor vasali o autoritate de un grad inferior dar de aceeasi natura.Seniorii, pe care genealogia lor ii lega de o diAZnastie domnitoare sau de o dinastie mai veche, erau calificati sa conduca in fieful lor doar in virtutea inAZvestiturii primite odinioara de un stramos, confirmata la fiecare succesiune.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.