Semnificatii mitice si filosofice in Luceafarul

5x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Liceu

Dupa Homer, Hyperion este soarele. Cuvantul Hyperion inseamna cel ce merge deasupra sau spirit superior (din grecescul hzper hyper = deasupra si eon = timp, spirit). Mitul lui Hyperion a fost valorificat in literatura universala de John Keats in poemul "Hyperion" si de germanul Holderling in "Hyperion". La Eminescu mitul lui Hyperion capata profunde semnificatii filosofice, rezultand un mit al cun[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Semnificatii mitice si filosofice in Luceafarul

Dupa Homer, Hyperion este soarele. Cuvantul Hyperion inseamna cel ce merge deasupra sau spirit superior (din grecescul hzper hyper = deasupra si eon = timp, spirit). Mitul lui Hyperion a fost valorificat in literatura universala de John Keats in poemul "Hyperion" si de germanul Holderling in "Hyperion". La Eminescu mitul lui Hyperion capata profunde semnificatii filosofice, rezultand un mit al cunoasterii prin eros. Un alt mit e cel al lui Orfeu, care apare intr-una din ipostazele omului de geniu pe care Demiurgul i-o ofera lui Hyperion, ipostaza orfica a poetului.

Din mitologia autohtona, Eminescu a valorificat mitul luceafarului pe care credea a-l fi intrezarit in tesatura basmului izvor "Fata din gradina de aur", anume din metamorfozele zmeului in stea stralucitoare.
Luceafarul este numele planetei Venus, cunoscuta in limbaj popular si sub numele de "Steaua ciobanului sau pastorului". Cuvantul "luceafar" provine de la latinescu "lucifer", care inseamna "purtator de lumina" ("lux" - lumina, "ferre" - a purta). Limba romana este singura limba romanica in care se pastreaza etimonul latinesc al termenului. Latinii aveau pentru luceafarul de seara cuvantul Hesperus, iar pentru cel de dimineata Phosphorus, imprumutate de la vechii greci.

"Luceafarul" este singura capodopera a literaturii universale in care conditia omului de geniu este figurata printr-un astru. Geniul priveste lumea din solitudine, asa cum luceafarul ramane izolat pe bolta cereasca. In alte capodopere ale literaturii universale conditia omului de geniu este reprezentata printr-o mare personalitate umana, ca in drama "Torquato Tasso" si in poemul "Moise" al lui Vigny. In folclorul romanesc luceafarul apare ca o fiinta demoniaca si care exercita o vraja malefica prin contaminarea cu mitul biblic al lui Lucifer, ingerul revoltat impotriva autoritatii divine si pedepsit pentru pacatul trufiei.

Mitul luceafarului este inrudit cu cel al zburatorului. La inceputul poemului luceafarul apare ca zburator. Un alt mit este cel al jertfei creatoare. Acesta este un mit mult mai subtextual si subteran in "Luceafarul". Alternativa luceafar-Hyperion nu e o chestiune de onomastica.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.