Semnificatia unei manifestari 24 ianuarie 1859 - 24 ianuarie 1997

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Momentul istoric, de cumpana in evolutia societatii romanesti in ansamblul petrecut in urma cu 138 de ani, la 24 ianuarie 1859, conjunctura interna si externa care a facut posibila unirea Moldovei cu Muntenia peste adversitatile timpului, personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza, a celor din preajma sa si imensul aport popular sunt subliniate intr-o serie de comunicari: "Personalitatea lui Alexandru[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Semnificatia unei manifestari 24 ianuarie 1859 - 24 ianuarie 1997

Momentul istoric, de cumpana in evolutia societatii romanesti in ansamblul petrecut in urma cu 138 de ani, la 24 ianuarie 1859, conjunctura interna si externa care a facut posibila unirea Moldovei cu Muntenia peste adversitatile timpului, personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza, a celor din preajma sa si imensul aport popular sunt subliniate intr-o serie de comunicari: "Personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza in istoria romanilor" - prof. Vasile Stancu, Inspectoratul scolar, "Alexandru Ioan Cuza si Armata" - maior Constantin Gheorghinca, Cercul Militar; "Reformele juridice ale lui Alexandru Ioan Cuza" - av. Ioan Solomon; "Legaturile romanilor din tinutul Covasnei cu Tara in perioada Unirii" - dr Ioan Lacatusu, Centrul Ecleziastic de Documentare "Mitropolit Nicolae Colan".

Directia Judeteana Covasna a Arhivelor Nationale participa la aceasta manifestare comemorativa printr-o expozitie tematica nu de mari dimensiuni, dar, speram, suficient de relevanta prin materialul expus provenind din Colectia proprie "Fotocopii si xerografii".Tematica, pentru ca panourile componente surprind aspectele fundamentale ale epocii lui Voda Cuza: personalitatea sa, apropiatii sai sfetnici si colaboratori: Mihail Kogalniceanu, Costache Negri, Dimitrie Bolintineanu, Alexandru Odobescu, Vasile Alecsandri, Nicolae Kretzulescu, ecourile in presa vremii, lucrari contemporane consacrate actului Unirii si ideii de unitate nationala din care o parte aparute prin stradania de valorificare a documentelor de catre Arhivele Nationale ale Romaniei.

Este expus si un facsimil dupa original, reproducand juramantul lui Cuza: "Jur in numele Prea Sfintei Treimi si in fata tarii, ca voi pazi cu sfintenie drepturile si interesele Principatelor Unite; ca in domnia mea voi priveghea la respectarea legilor pentru toti si in toate si ca nu voi avea inaintea ochilor decat binele si fericirea natiei romane".

In organizarea Prefecturii Covasna, in colaborare cu Inspectoratul judetean pentru Cultura, Inspectoratul Scolar judetean, Directia judeteana a Arhivelor Nationale, Cercul Militar Sf. Gheorghe, Centrul Ecleziastic de Documentare "Mitropolit Nicolae Colan", Teatrul "Andrei Muresanul", Garnizoana Militara, S.C. Turism, "Oltul" S.A. Sf. Gheorghe, Liga cultural crestina "Andrei Saguna", Fundatia "Mihai Viteazul", Despartamantul "Astra" Covasna - Harghita, astazi 24 ianuarie, in Sf. Gheorghe, in cadrul ciclului de manifestari, mai consemnam:Ora 13: la Grupul statuar "Mihai Viteazul" din Sf. Gheorghe va avea loc un spectacol literar - artistic sustinut de actori ai Teatrului "Andrei Muresanu" si elevi ai Liceului "Mihai Viteazul" din localitate;
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.