Semnificatia sistemelor de interdictii in antropologia culturala

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.73

nivel: Facultate

Pentru a denumi tabuurile, Durkheim foloseste si termenul de culte negative, iar Arnold van Gennep, cum vom vedea, pe cel de rituri negative. Intr-adevar, o categorie importanta de interdictii sunt cele care insotesc ceremoniile religioase si riturile de trecere, de initiere etc.Van Gennep numeste tabuurile rituri negative: "putem distinge riturile pozitive care sunt volitiuni traduse in acte, si [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Semnificatia sistemelor de interdictii in antropologia culturala

Pentru a denumi tabuurile, Durkheim foloseste si termenul de culte negative, iar Arnold van Gennep, cum vom vedea, pe cel de rituri negative. Intr-adevar, o categorie importanta de interdictii sunt cele care insotesc ceremoniile religioase si riturile de trecere, de initiere etc.Van Gennep numeste tabuurile rituri negative: "putem distinge riturile pozitive care sunt volitiuni traduse in acte, si riturile negative. Cele din urma sunt numite in mod curent tabuuri. Tabuul este o interdictie, un ordin de a nu face de a nu se comporta intr-un anume fel"(1996:20).

Daca mitul creeaza decorul pentru viata sociala, iar ritul pozitiv sau cultul pozitiv sunt expresia simbolica a actiunilor sociale, riturile negative ne arata cum devine efectiva aceasta ordine. Incalcarea interdictiilor atrage dupa sine aplicarea unor sanctiuni grave. "Prohibitia legata de tabu, dupa J. Martin Velasco, se bazeaza in mod esential pe caracterul primejdios al realitatii interzise actionand, in plus, si la nivel inconstient." (1997:66)Interdictiile sunt justificate printr-un sistem de credinte si reprezentari care modeleaza atasamentele indivizilor fata de valorile general impartasite intr-o societate.

Diversitatea tabuurilor. Tipuri de interdictii Tabuurile sunt fapte culturale intalnite pretutindeni, lucru pus in evidenta si de existenta unui bogat material etnografic referitor la acestea. "Fiind mai usor de enumerat ceea ce nu trebuie facut decat ceea ce trebuie sau poate fi facut, - spune A. van Gennep - teoreticienii au gasit la diverse popoare liste extinse de tabuuri, prohibitii si interdictii etc." (1996/1909/:20). La ce se refera ele?

Dupa Claude Riviere interdictiile se refera la variabile diferite: sex, varsta, clase sociale, status, grade diferite de initiere religioasa, spatiu, timp: "Distinctiile intre tabuurile religioase (sa nu mananci timp de o ora inainte de euharistie) si interdictiile politice (afisajul interzis, contravenientii vor plati amenda), intre interdictiile morale (sa nu ucizi) si interdictiile disciplinare (inscrise in statutul unei asociatii), intre tabuul rational (sa nu produci poluare) si tabuul superstitios (sa nu treci pe sub o scara) ne obliga sa luam in considerare diferitele variabile, ca de exemplu varsta (copii/adulti, frati mai mari, frati mai mici),

sexul (tabuuri mestruale), extinderea campului social (tabuuri etnice, totemice, familiale, individuale), statutul persoanelor (interzis celor initiati, brahmanilor), timpul(zile si ore in care anumite actiuni sunt interzise, tabuuri permanente sau temporare pe perioada doliului sau a graviditatii, evolutia de la o epoca la alta), spatiul (ceea ce e interzis in templu e permis in alta parte), simturile (interdictia de a vedea, de a atinge, de a manca)."(2000:38).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.