Semnificatia marii uniri pentru generatiile urmatoare

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 7.16

nivel: Liceu

Primul pas a fost Unirea Principatelor Române din 1859,care a insuflat noi legi și noi cereri,ca:respectarea drepturilor principatelor,prinț străin cu moștenirea tronului și neutralitatea pamîntului. La 9/21 mai 1877 este adoptată moțiunea prin care România își proclamă independența absolută.Acesta constituie pasul urmator.

Mișcarea de eliberare națională și trezirea conștiinței [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Semnificatia marii uniri pentru generatiile urmatoare

Primul pas a fost Unirea Principatelor Române din 1859,care a insuflat noi legi și noi cereri,ca:respectarea drepturilor principatelor,prinț străin cu moștenirea tronului și neutralitatea pamîntului. La 9/21 mai 1877 este adoptată moțiunea prin care România își proclamă independența absolută.Acesta constituie pasul urmator.

Mișcarea de eliberare națională și trezirea conștiinței naționale sunt pașii decisive in constituirea unei noi și mari națiuni. Primul razboi mondial (1914-1918) a servit și el drept o premisă pentru efectuarea Marii Uniri.Premisele M.U. au fost primul și cel mai important pas spre unire.

Constituirea României Mari a avut loc in citeva etape.

Prima etapă este cea basareabeană.In aprilie 1917 este constituit P.N.M. care a avut un pas decisiv in istoria poporului.A fost dobîndită autonomia basarabiei,au fost asigurate drepturi democreatice,limba națională devine româna. In octombrie 1917 a fost convocat Congresul Militar Moldovenesc.Ceva mai tîrziu a fost convocat Sfatul Țării in frunte cu Ion Inculet. Proclamarea RDM în componența RFDR a avut loc la data de 2 decembrie 1917,iar la 24 ianuarie 1918 RDM este proclamată republică independentă.

La 13 ianuarie 1918 România rupe relatiile cu Rusia și la 27 martie 1918 are loc Marea Unire condiționată a Basarabiei cu România de către Sfatul Țării.

Cea dea doua etapă a M.A. este etapa bucovineană. In octombrie 1917 in Bucovina este constituit Consiliul National Român,in frunte cu Iancu Flondor.La 3 noiembrie 1918,la Cernăuți ,a fost convocată Adunarea Națională a ucrainenilor care a decis împarțirea Bucovinei între români și ucraineni. La 28 noiembrie 1917 a fost convocat Congresul General al Bucovinei care a adoptat moțiunea de “Unire necondiționată și pentru vecie a Bucovinei în vechile ei hotare pînă la Ceremuș,Colacin și Nistru cu Regatul României.” Astfel a fost săvîrșită Marea Unire a Bucovinei cu România.

Ultima etapă,etapa ardeleană a fost încheiere în constituirea României Mari și începutul noi vieți pentru ardeleni.La 3 octombrie 1918, împăratul Carol I adresează un manifest întitulat “Către popoarele mele credincioase”, in care anunță intenția de federalizare a imperiului și crearea a 6 state independente: austriac,ungar,ceh,iugoslav,polonez și ucrainean.

La 18 octombrie 1918 Alexandru Vaida-Voevod a dat citire “Declarației de autodeterminare”. La 30 octombrie 1918 a fost adoptat Consiliul Național Român Central. La 1 decembrie 1918 a fost constituită Marea Adunare la Alba-Iulea, unde a fost votată hotărîrea de unire,cea mai importantă hotărîre din istoria rpmânilor transilvăneni. La 11 decembrie 1918 regele Ferdinand I a semnat decretul prin care a consacrat unirea românilor din Ardeal cu România. Măreția Marii Uniri stă in faptul că desăvirșirea unității naționale nu este opera unui singur om, ci a unei intregi națiuni.

Marea Unire a fost cel mai important pas din istoria României.A fost un nou început și o mare schimbare în viața economică,politică și socială a țării.Poporull a devenit mult mai deschis,mai apropiat și cointeresat de problemele sociale și culturale. Modernizarea a facut un mare pas înainte,iar intelectualitate a crescut considerabil. Marea Unire a servit drept o lecție pentru generațiile următoare,un îndemn și-un sfat.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.