Semnificatia apei la Eminescu

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.49

nivel: Gimnaziu

Apa ca element al memorfozei. De aceasta caracteristica a apei este legat mitul lui Narcis, erou al mitologiei grecesti. El a ramas indragostit de chipul sau privindu-l in unda unui lac si vrand sa se apropie de el, a cazut in apa si s-a inecat. Trupul sau s-a metamorfozat sub proprietatea magica a apei, intr-o narcisa.Apa purifica si e purificatoare, are o valoare morala: ea devine substanta insa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Semnificatia apei la Eminescu

Apa ca element al memorfozei. De aceasta caracteristica a apei este legat mitul lui Narcis, erou al mitologiei grecesti. El a ramas indragostit de chipul sau privindu-l in unda unui lac si vrand sa se apropie de el, a cazut in apa si s-a inecat. Trupul sau s-a metamorfozat sub proprietatea magica a apei, intr-o narcisa.Apa purifica si e purificatoare, are o valoare morala: ea devine substanta insasi a puritatii, cateva picaturi de apa fiind suficiente spre a purifica o lume (de aici si simbolistica botezului).

Apa vie, apa vietii se prezinta ca un simbol cosmogonic. Ea este o poarta a vesniciei tocmai pentru ca purifica, vindeca si ๎ntinereste. Oceanul, batranul ocean, o alta ipostaza a apei, incearca sa anuleze conditionarea cosmica, sa violeze ierarhia stihiilor, prin asaltul simbolicei cetati a cerului intocmai cum imparatia cerurilor “se ia cu navala” in:

“Azi oceanu-ntaratat turbatu-i:
Racnind, inalta bratele-i de spume,
Le spanzura de nori, sa sparga lume
Pana furtuna-l reimpinge in patu-i.”

Nu poate fi explicat in niciun fel cum poate un ocean (pe care vantul il conduce), sa fie “reimpins in patu-i” de o furtuna, in loc ca aceasta sa il infurie si sa il agite si mai mult. Aici, Eminescu a repetat aceeasi vesnica poveste a oceanului care ar vrea sa atinga cerul ramanand ocean, surprinzand cu subtila minutiozitate gradarea faptelor de la “raszvratire” la “cumintire”, ce va fi iarasi urmata de framantari. Caci finalul:

“Ranit de fulgere, el se-ncovoaie
Si c-o poveste il adorme-o boare
Si-n vis un cer in fundu-i se-ncovoaie.”

Se deschide inspre o noua perioada de neliniste, lasand sa se intrevada o reinfuriere a oceanului, din cauza impulsului de a poseda concret ceea ce viseaza ca are. Aceasta iluzie e cea care se exalta in vis, trezindu-l. Murumurul se va transforma in rumoare ca si plebea desteptata demagogic din singura sa conditie in care poate avea cerul: aceea de calm si coeziune. Rascolite, ape si noroade se turbura deopotriva si numai sclipitul iscoditor al unei stele poate razbate prin larma si “turbarea lor”:

“Atunci printer nouri, prin vant si prin unde
O raza de aur se toarce usor
Si-n fundul salbatec al marii patrunde
Prin vant si prin nor…
In fundul cel umed al marii turbate
In lumea-i noptoasa, in sanu-i amar,
Luceste o steaua in piatra schimbata,
In margaritar...”

Aici situatia e inversata, oceanul si-a schimbat tactica: nu mai nazuieste direct la cetatea seninului, cerul insusi fiind acela care se indura a trimite stihiei primordiale o raza de stea, un mesaj.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.