Semnele de ortografie si punctuatie

3x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Gimnaziu

Exprimarea in scris presupune utilizarea unor mijloace grafice cu ajutorul carora sa fie relatate aceste din urma procedee. Astfel se explica crearae punctuatiei - un sistem de semne conventionale care au rolul de a marca in scris pauzele, intonatia, intreruperea cursului vorbirii.

Semnele de punctuatie sunt: punctul - care culmineaza cu valori ortografice, semnul intrebarii, semnu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Semnele de ortografie si punctuatie

Exprimarea in scris presupune utilizarea unor mijloace grafice cu ajutorul carora sa fie relatate aceste din urma procedee. Astfel se explica crearae punctuatiei - un sistem de semne conventionale care au rolul de a marca in scris pauzele, intonatia, intreruperea cursului vorbirii.

Semnele de punctuatie sunt: punctul - care culmineaza cu valori ortografice, semnul intrebarii, semnul exclamarii, virgula, punctul si virgula, doua puncte, semnele citarii (ghilimelele), linia de dialog, linia de pauza, parantezele, punctele de suspensie, cratima sau liniuta de unire - care ca si punctul, este folosita ca si semn de ortografie.

Folosirea adecvata a semnelor de punctuatie nu decurge automat din insusirea mecanica a regulilor expuse. Este necesara o intelegere a normelor respective, fapt care depinde de mai multi factori si in primul rand de o serioasa cunoastere a limbii romane.

"In materie de punctuatie, regulile gramaticale spun mai mult, dar nu spun tot. In fiecare semn, dincolo de ceea ce sta in definitia lui stricta, pulseaza si o parte de imponderabil, capabil sa genereze ori sa adaposteasca in ea nesfarsite virtuti si deschideri". [1]

Procesul de familiarizare a elevilor cu normele de ortografie si de punctuatie este un proces complex si de lunga durata. Aceste norme pot fi evidentiate inca din clasa I pentru ca "ortografia se invata nu numai rational, ci si mecanic si infinitiv". [2]Avand in vedere faptul ca normele de ortografie pun cele mai multe probleme elevilor de varsta scolara mica voi incepe prin prezentarea acestora.

Semnele de ortografie folosite in mod obisnuit in scrierea limbii noastre sunt: liniuta de unire sau cratima, apostroful si in anumite imprejurari, punctul. Liniuta de unire si apostroful marcheaza in scris anumite particularitati de rostire sau redau grafic unele aspecte privitoare la structura cuvintelor, iar punctul permite o serie mai rapida si totodata realizarea unei economii de spatiu.

Liniuta de unire (cratima)
1. Unul dintre rolurile cele mai importante ale liniutei de unire ca semn ortografic este acela de a reda in scris rostirea impreuna a doua cuvinte diferite. De obicei, dintre aceste cuvinte, cel putin unul are un scop fonetic redus si este pronume, verb auxiliar sau articol nehotarat.Liniuta de unire se foloseste pentru a read grafic:
a) disparitia unui cuvant datorita vocalei initiale sau finale a cuvantului alaturat: s-a dus (din pronumele se si auxiliarul a), n-a vrut (din negatia nu si auxiliarul a), intr-o zi (din prepozitia intru si articolul hotarat o), intra-dins (din prepozitia intru si adverbul adins);

b) contractia a doua vocale apartinand la doua cuvinte diferite: ce-ai facut (din pronumele ce si auxiliarul ai), mi-a (din pronumele mi si auxiliarul a), nu-i (din negatia nu si forma scurta de indicativ prezent si pers. a III-a sg. a verbului a fi), de-a (din prepozitiile de si a);
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.