Semiotica naratiunii

3x puncte

categorie: Filosofie

nota: 9.20

nivel: Facultate

Semiotica naratiunii
A interesa un public larg și a-l face să viseze nu înseamnă neapărat a-l „lobotomiza” prin mass-media, ci poate a-l fascina și obseda.
„Criza studiilor literare” (criza instituțională a predării/ învățării literaturii) nu poate fi rezolvată decât prin renunțarea la instituirea textului literar elitist ca unic obiect al teoriei literare nar[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Semiotica naratiunii

Semiotica naratiunii
A interesa un public larg și a-l face să viseze nu înseamnă neapărat a-l „lobotomiza” prin mass-media, ci poate a-l fascina și obseda.
„Criza studiilor literare” (criza instituțională a predării/ învățării literaturii) nu poate fi rezolvată decât prin renunțarea la instituirea textului literar elitist ca unic obiect al teoriei literare naratologiei etc. și acceptarea unui demers indisciplinar în câmpul discursului social „în complexitatea cacofonică a limbajelor sale, a schemelor sale cognitive și a migrărilor tematice „(M. Angenot, 1990: 33).

Semiotica naratiunii
Revalorizarea modernă a povestirii începe cu romantismul prin cercetarea basmelor populare, care permit întoarcerea la surse, la Ur-forme( „basmul fantastic, dublet facil al mitului și ritualului inițiatic reia și prelungește inițierea la nivelul imaginarului” – M. Eliade, 1956: 887) și continuă cu dezvoltare romanului ca formă literară totalizantă (M. Bakhtine, G. Lukàcs, René Girard), culminând cu analiza structurală a povestirii, infra 5.4 – 5.9.

Achizițiile naratologiei structurale a anilor '70 au fost reluate de psihologia americană preocupată de mecanismele memoriei și stocării informației) psihologia cognitivă a confirmat de altfel ipotezele unui Propp și Greimas privind existența constantelor narative).
Disciplinele care au contribuit la valorizarea actuală a narațiunii nu s-au interesat de același tip de povestire: psihologia cognitivă privilegiază narațiunea cotidiană, antropologia și structuralismul – basmul și mitul, sociologia literară – romanul, iar psihiatria povestirea autobiografică.

Preluând ipoteza lui Michel Meyer conform căreia orice text/discurs este un răspuns deghizat la o întrebare, A. Kibedi-Varga(1989: 74-84) postulează existența a trei mari clase de interogări narative( questionnements narratifs):
•acțiunea (LE FAIRE) tratată în romanul picaresc, povestirea fantastică, Bildungsroman, legendele urbane contemporane;
•existența (LE VIVRE) sub semnul lui ”Cum să dăm sens vieții”, evocată de biografii, autobiografii sau narațiuni psihiatrice;
•existența ca ÊTRE (ființare) actualizată de seria metafizică a miturilor, basmelor, romanelor care se întrebă și ne întreabă „de ce existăm”.

Identificarea patternurilor narative universale pare să ne vorbească
nu doar despre literatură, ci și despre natura cogniției (nature of mind) și trăsăturile universale ale culturii (cf. și E. Branigan, 1992: 10). Emblematică pentru istoria individului( conceperea de către Ricoeur a identității personale ca identitate narativă) și istoria umanității, povestirea prin „imensa sa capacitate mitică dă experiențelor individuale un sens general care le depășește”(cf. și A. Kibedi-Varga, 1989: 72).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Filosofie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.