Semiotica - comunicatii mass media

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.83

nivel: Facultate

3. Sunt materiale.
Comunicarea se realizează simultan prin transmiterea de semne și semnale (aceste separări nu sunt decât metodologice), semnul reprezentând situații statice iar semnalul, procesul.

Mai multe semne formează un cod iar codurile vor fi din ce în ce mai numeroase, sistematizate odată cu evoluția complexă a tuturor ramurilor științelor.

Semiotica c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Semiotica - comunicatii mass media

3. Sunt materiale.
Comunicarea se realizează simultan prin transmiterea de semne și semnale (aceste separări nu sunt decât metodologice), semnul reprezentând situații statice iar semnalul, procesul.

Mai multe semne formează un cod iar codurile vor fi din ce în ce mai numeroase, sistematizate odată cu evoluția complexă a tuturor ramurilor științelor.

Semiotica comunicațiilor de masă reprezintă:
a. Sinteza a șase milenii de istorie și practică în comunicare de masă de la primele semne până astăzi.
b. Studiul atent al:
- Limbajului,
- Tehnologiei de comunicare,
- Mesajelor,
- Lexicografiei.

Este o știință pluridisciplinară care implică cadre cu înaltă calificare: psihologi, sociologi, semioticieni experți care studiază și coordonează comunicațiile de masă căutând să determine acțiuni în folosul umanității, de pe poziții spirituale avansate. De asemenea, studiază impactul informațiilor asupra omului.

Pluridisciplinaritatea semioticii comunicațiilor de masă exprimă în mod adecvat amplitudinea științei, semnul și sistemul de semne constituind mijloc și totodată obiect de cercetare permanent folosit în studiul Elementelor de antropologie semiotică, în artă și arhitectura semiotică, în științe politice, istorie, etnografie și folclor, etc.

Înțelegem astfel semiotica comunicațiilor mondiale de masă ca pe un înalt grad al percepției asupra problemelor umane, un mod superior de operare de la concret la abstract cu toate mijloacele de comunicare în scopul unic de a egala valoric spiritual în mod real, toți oamenii.
Oamenii se nasc egali din punct de vedere al legilor dar se diferențiază prin religie, studii, coeficient de inteligență, șamd.

Unicitatea personalității umane amplifică complexitatea mijloacelor de comunicare, fiecare individ dispunând de un sistem propriu de coduri și semne cu care comunică (își exprimă ideile, se face înțeles și înțelege). Mai mulți indivizi cu un sistem comun de comunicare (limba) își păstrează totuși particularitățile și modul propriu de înțelegere, în condițiile în care se observă, cel puțin în țara noastră, o evoluție majoră a limbii române, care acceptă unele transformări și sensuri de cuvinte (coduri) moderne, vocabularul îmbunătățându-se permanent cu noi termeni, poate mai sofisticați.

Instabilitatea limbii conduce astfel spre noi metode de determinare, semiotica făcând din semiotica comunicațiilor de masă o știință a viitorului, în condițiile în care rolul experților în semiotică este acela de a găsi metoda adecvată pentru a induce și a transmite idei pozitive, valoroase găsind “limbajul comun” pentru a-i determina și pe ceilalți să găsească sensul pozitiv și înțelesul deplin al informației.
Limba (ca sistem de coduri) nu este decât un exemplu apropiat pentru a exprima complexitatea și importanța existenței semioticii comunicațiilor de masă.

Putem spune astfel o cărămidă la fundația unei instituții care mâine va fi obiectul unei noi provocări. Vom stăpâni informația, ca fiind arma de apărare a omului împotriva viitorului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.