Semiologia faringelui

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.85

nivel: Facultate

Simptomatologia afectiunilor acute
Pe langa manifestarile obisnuite si discrete , exista si manifestari ce intervin in cayul afectiunilor acute. Cortegiul functional si general este atunci mai bogat , asociind si: odinofagie ,sialoree, trismus, otalgie, cu sau fara febra.

Aceleasi manifestari le poate avea si penetrarea si blocarea unui corp strain, o intepatura de viespe sa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Semiologia faringelui

Simptomatologia afectiunilor acute
Pe langa manifestarile obisnuite si discrete , exista si manifestari ce intervin in cayul afectiunilor acute. Cortegiul functional si general este atunci mai bogat , asociind si: odinofagie ,sialoree, trismus, otalgie, cu sau fara febra.

Aceleasi manifestari le poate avea si penetrarea si blocarea unui corp strain, o intepatura de viespe sau ingestie de soda caustica.
Anamneza asociata semnelor clinice impun examenul faringelui.

Simptomatologie minora
Senzatia de scuregere posterioara, usoara iritatie sau de impresia unei usoare jene. Scurta simptomatologie este mai mult variata decat discreta , si pentru ca examenul O.R.L. sa fie negativ,este evocata simpla paresteyire faringiana. Acestea din urma reprezinta un motiv frecventde consultatie:senzatie de corp strai, de jena pemanenta, de nod in gitfara disfagie franca. Un fapt este frcvent semnalat: jena la inghitirea salivei diospare pentru alimente. De asemenea exista perioade de remisiune si o topografie difuya si neregulata.

De retinut :
- toate jenele faringiene persistente ce dureaza mai mult de 15 yile , cat si caracterul acesteia trebuie supusa unui control al faringelui inainte evocarii unei cauze psihogene.
- absenta unei cauze organice nu va exclude adevarului unei manifestari farigiene , de origine musculara sau legata de un tic de deglutitie de zgariere sau de tuse.

Simptomatologie inselatoare
Este frecventa . Otalgie izolata, trismus izolat, tuse plus rare cai fale pe calea aeriana , sau pe caile nazale , modifiacari alevocii si in final : rinolalie si altele voce de lemn...

Simptomatologie rara

-deformari faciale inferioare sau cervicale
- dispenee acuta pe care o intalnim in cursul rinofaringitelor la nounascuti , hipertrofiile amigdaleiene a copilului mic si iin cazul tumorilor extinse
-torticolis
-hiperetermia majora a nounascutului
- nevralgie, de tipul nevralgiei esentiale a glosofaringianului
- emfizemul subcutanat de origine traumatica
-hemoragie alaemanta ce necesita tratament de urgenta

Circumstante particulare ce necesita un examen faingian sistematic
Cum ar fi:
- adenopatie cervicala acuta sau cronica
- sindrom febril acut sau cronic
- de asemenea examen O.R.L. ceruta de alta disciplina: pentru depistarea unui focar infectos ( amigdale , dar si de dinti sau sinus) , sau pentru localizarea unei afectiuni specifice: dermatologic pentru pemfigus, hematologic in cautarea unui limfom.

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.