Semantica lexicala

7x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Facultate

Sensul este un concept ambiguu, greu de definit, care coincide cu semnificatul, termen propus de F. de Saussure, alaturi de semnificant, atunci cand a discutat semnul lingvistic. Considerat izolat de enunt, sensul ca obiect al semanticii se diferentiaza de semnificatie: semnificatia depaseste cadrul semnului lingvistic, este un ansamblu de variabile semantice care se realizeaza numai in discurs, c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Semantica lexicala

Sensul este un concept ambiguu, greu de definit, care coincide cu semnificatul, termen propus de F. de Saussure, alaturi de semnificant, atunci cand a discutat semnul lingvistic. Considerat izolat de enunt, sensul ca obiect al semanticii se diferentiaza de semnificatie: semnificatia depaseste cadrul semnului lingvistic, este un ansamblu de variabile semantice care se realizeaza numai in discurs, cu ajutorul enuntarii; sensul este un ansamblu de unitati semnificative (seme) existente si independent de enunt. Semnificatia se realizeaza in si prin context (situational sau verbal) si se plaseaza ca interes intre semantica si pragmatica.

In functie de diversele aspecte ale sensului, se fac delimitari intre (1) semantica lingvistica si (2) semantica apartinand altor stiinte. Semantica lingvistica este cu precadere descriptiva, deoarece se poate dezvolta exclusiv in interiorul unei limbi si priveste o perioada limitata de timp din evolutia ei. Acest tip de semantica a aparut si s-a mentinut ca o disciplina istorica (Saineanu, 1887, Breal, 1897, Ullman, 1952, Baldinger, 1957, Guiraud, 1964), preocupata de tipurile si de cauzele modificarilor de sens ale cuvintelor sau ale unitatilor lexicale izolate (este numita si semantica lexicala traditionala).

Evolutia semantica a cuvintelor este explicata prin tropi (metafora, sinecdoca, metonimie), ca mecanisme prin care se ajunge la doua mari categorii de schimbari: largirea si restrangerea sensului (la care se pot adauga degradarea si innobilarea lui). De exemplu, lat. anima "principiu de viata" a devenit rom. inima "parte a corpului in care se manifesta acest principiu de viata". In acest caz, s-a produs o modificare de sens ce reprezinta in egala masura o restrangere de sens si o metonimie (parte pentru intreg).

Un alt exemplu: lat. passer "vrabie" a devenit, prin largirea sensului, rom. pasare "orice fel de zburatoare". Cauzele schimbarilor de sens pot fi de natura extralingvistica (schimbarea realitatii in diverse feluri, disparitia, transformarea, aparitia unor obiecte, modificarea relatiilor social-istorice) ori de natura lingvistica (etimologia populara, omonimia, sinonimia). Semantica istorica (diacronica) isi propune sa reduca varietatea schimbarilor de sens individuale la cateva legi sau tendinte generale analoge din fonetica istorica.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.