Selectivitatea

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.86

nivel: Facultate

Gestuinea resurselor cognitive se afla la randul ei in stransa legatura cu nivelul general de activare psihofiziologica. Daca nu este activat cortexul subiectul poate intra in coma profunda, daca esta activat informatiile care sosesc la zonele de proiectie pot fi procesate adecvat. Capacitatea formatiunii reticulate este limitata, ceea ce determina o procesare segregationista a informatiei, daca s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Selectivitatea

Gestuinea resurselor cognitive se afla la randul ei in stransa legatura cu nivelul general de activare psihofiziologica. Daca nu este activat cortexul subiectul poate intra in coma profunda, daca esta activat informatiile care sosesc la zonele de proiectie pot fi procesate adecvat. Capacitatea formatiunii reticulate este limitata, ceea ce determina o procesare segregationista a informatiei, daca stimulul are o intensitate ridicata (zgamot, lumina) el capteaza atentia, mai exat patternul de activare corespunzator ajunge la zona de proiectie activand-o.

Daca stimulul corespunde unui nivel acceptor mental, activarea este de scurta durata,daca este necunoscut sau corespunde unei motivatii intense formatiunea reticulata ridica nivelul de activare si procesarea ulterioara. Moselul sugereaza o activare neuronala a mecanismelor cognitive, fiecare stimul fiind codat de un neuromim care formeaza o retea neuronimetrica. Daca o unitate este accesata este mai intens procesata.

Ex: fenomenul de intereferenta = deteriorarea unei performante datorita competitiei sale cu o alta performanta care reclama mecanismele de procesare. Doua sarcini similare interfereaza mai puternic, decat doua sarcini diferite. Rezultatul este scadeea performantei la ambele sarcini. Mesajele interfereaza si este greu sa selectam numai un anumit flux, aspectul subiectiv fiind confuzia, ezitarea.

Aceset rezultate experimentale asupra fenomenului de interferenta au dus la ipoteza existentei uneiresurse cognitive diferentiale pentru diferite tipuri de procesari sau informatii. In loc sa se considere ca resursele cognitive sunt compacte si gestuinea lor se face centralizat s-a avansat ideea ca aceste resurse sunt specifice fiecarei modaliati senzoriale sau tip de informatie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.