Selectia profesionala

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.49

nivel: Facultate

Asocierea metodelor științifice de cunoaștere a însușirilor psihice cu studiul caracteristicilor profesiunilor este singura cale de urmat pentru realizarea activității de selecție și orientare profesională. Măsurarea diferențelor individuale cu ajutorul examinărilor psihologice (teste, chestionare și alte metode) precum și evaluarea sau măsurarea solicitărilor diferitelor profesiuni constituie baz[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Selectia profesionala

Asocierea metodelor științifice de cunoaștere a însușirilor psihice cu studiul caracteristicilor profesiunilor este singura cale de urmat pentru realizarea activității de selecție și orientare profesională. Măsurarea diferențelor individuale cu ajutorul examinărilor psihologice (teste, chestionare și alte metode) precum și evaluarea sau măsurarea solicitărilor diferitelor profesiuni constituie baza științifică a selecției profesionale.

În aplicarea unui program de selecție există posibilitatea adoptării uneia din cele două strategii existente:
a. „Admiterea-respingerea” clasificând candidații în ordinea reușitei, sunt declarați admiși o parte din numărul lor în ordinea descrescândă a performanțelor obținute la teste, în limita posturilor disponibile. Această strategie de încadrare este criticată pentru că nu-și propune și obținerea unor informații referitoare la utilizarea eventuală a celor care au fost respinși, la aptitudinile pe care aceștia le posedă.

b.„Selecția multiplă complexă” În loc de un singur post de muncă, sunt luate în considerație mai multe, iar candidații sunt repartizați spre diferite locuri de muncă în așa fel încât să se asigure fiecăruia postul cel mai potrivit cu aptitudinile sale. În acest caz, simpla predicție este înlocuită cu o predicție diferențială, posturile de muncă șunt incluse în bateria definitivă.

Ambele strategii de selecție se bazează pe confruntarea caracteristicilor indivizilor (aptitudini și particularități individuale) cu exigențele profesiunilor. Ținând seama de această necesitate, orice selecție profesională presupune anumite etape sau stadii:

a. Studierea psihologică a posturilor de muncă sau a profesiunilor, în vederea stabilirii exigentelor acestora față de oamenii necesari pentru exercitarea lor. În acest sens, se poate utiliza literatura profesiografică existentă dacă aceasta nu este, bineînțeles, depășită. Noile posturi de muncă, apărute ca urmare a dezvoltării tehnicii impun studii speciale pentru alcătuirea profesiogramelor corespunzătoare.

b. Cunoscându-se „pretențiile profesiunilor” (fizice, fiziologice, psihologice și psihosociologice), față de oamenii care doresc să le exercite, se trece la alegerea și construirea, dacă este cazul, a probelor experimentale sau a testelor necesare selecției. În linii generale, testele psihologice se clasifică astfel: teste de eficiență și teste de personalitate. Testele de eficiență sau performanță se subdivid în teste de cunoștințe și teste de aptitudini. Acestea din urmă se referă la aptitudinile generale (testele de inteligență) sau la aptitudinile speciale (aptitudinile artistice, plastice, tehnice, etc.). Testele de personalitate se împart în: chestionare speciale referitoare la particularitățile esențiale ale persoanei; teste de comportament, teste de explorare a atitudinilor și intereselor; teste proiective.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.