Selectia in canotaj

5x puncte

categorie: Diverse

nota: 8.94

nivel: Liceu

Un alt factor, la rândul său foarte complex, pentru realitâzarea performanței în canotaj, este capacitatea de pregătire și concurs în echipă, lucrând la unison. O performanță de 6 minute pe 2000 de metri a unui opt de fete a fost comparată, ca dificultate de pregătire, cu un timp sub 4 minute pe care l-ar scoate patru alergători pe 1500m, alergând toți în același pas.

Este limpede [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Selectia in canotaj

Un alt factor, la rândul său foarte complex, pentru realitâzarea performanței în canotaj, este capacitatea de pregătire și concurs în echipă, lucrând la unison. O performanță de 6 minute pe 2000 de metri a unui opt de fete a fost comparată, ca dificultate de pregătire, cu un timp sub 4 minute pe care l-ar scoate patru alergători pe 1500m, alergând toți în același pas.

Este limpede că un canotor de elită trebuie să dovedească o mare capacitate de competiție, acesta constând într-o participare conformă cu planul corect de cursă, la o capacitate maximă și printr-o coordonare perfectă cu restul echipajului. Aceste cerințe sunt comune, în general, tuturor sportivilor de echipă, dar trebuie să avem în vedere că solicitarea în canotaj produce valori anormal de ridicate ale lactatului, de la primele faze și pînă la finalul cursei.

De aceea, un vâslaș care prezintă o toleranță de lactat scăzută va avea dificultăți în competițiile de nivel înalt. Aspectele psiholgice sunt și ele de mare importanță în canotaj, începând cu rezistența la lecțiile de antrenament solicitate și de lungă surată, desfășurată în condițiile unei situații de grup închis și terminând cu justificarea unei motivații puternice pentru a câștiga un concurs sau pentru a suporta durerea resimțită la cotele înalte ale lactatului.

Probabil că singurul factor de importanță capitală în canotaj, măsurabil pe ergometru sau pe apă în timpul competițiilor, este capacitatatea ergometrică de lucru. În ultimă instanță, acest factor este rezultatul tuturor cerințelor enunțate anterior, el definindu-se prin capacitatea vâslașului de a efectua lucrul fizic necesar.

Se știe că, în canotaj, capacitatea de a se pregăti bine este de mare importanță, pentru că cel mai repede trege echipajul care s-a antrenat mai mult. Eficiența pregătirii este dovedită de echipajele naționale deținătoare ale locurilor fruntașe care parcurg zilnic câte 45-50km pe apă, în trei lecții, pentru a-și sincroniza mișcările și a ajunge la acea tehnică ce, în mod aparent nu cere nici un efort.

În vederea înmulțirii șanselor de reușită sunt selecționate, de regulă acele echpaje care posedă anumite structuri morfosomatice, bazate pe o serie de parametri măsurabili; adesea, succesul unui echipaj în canotaj depinde de potrivirea somatotipurilor, astfel încât să crească posibilitățile de sincronizare. Se știe că, în prezent, cele mai înalte performanțe, în proba de dublu rame sunt atinse de unele perechi de gemeni din Germania și Rusia; probabil că numai o clonare ar putea depăși o asemenea armonie a somatotipurilor, capabilă să creeze acel sitem perfect de pârghii care este echipajul bine echilibrat.

Alte cerințe în canotajul de performanță sunt caracteristice majorității sporturilor; dintre acestea, enumerăm: suplețea, viteza, interesul, entuziasmul, ambiția, acceptarea antrenorului ca instructor coordonator și conducător.

3. Criterii de selecție

Așa cum arătăm mai sus, mulți din factorii amintiți sunt specifici și altor sporturi, de aceea va trebui să identificăm factorii specifici canotajului, în scopul formării de performeri la nivel internațional.
Nu toți acești factori sunt absolut necesari reușitei, dar unii sunt mai importanți decât alții și astfel se conturează ariile principale de descoperire a talentelor pentru canotaj.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.