Segmentare si pozitionare

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Gimnaziu

Segmentarea face legatura intre nevoile, dorintele consumatorilor si actiunile de marketing ale firmei. Existenta unor segmente de piata diferite a obligat firmele sa utilizeze o strategie de marketing numita diferentierea produselor. In sens larg diferentierea produselor obliga o companie sa utilizeze elemente diferite ale mixului de marketing, iar intr-un sens mai restrans diferentierea produsel[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Segmentare si pozitionare

Segmentarea face legatura intre nevoile, dorintele consumatorilor si actiunile de marketing ale firmei. Existenta unor segmente de piata diferite a obligat firmele sa utilizeze o strategie de marketing numita diferentierea produselor. In sens larg diferentierea produselor obliga o companie sa utilizeze elemente diferite ale mixului de marketing, iar intr-un sens mai restrans diferentierea produselor se refera strict la diferentierea caracteristicile fizice ale produselor.

O companie aplica segmentarea pietei si cheltuieste bani pentru aceasta cand prin segmentare se mareste cifra de afaceri sau profitul. Se identifica doua situatii: Compania fabrica un produs si se adreseaza cu acesta mai multor segmente de piata si in aceasta situatie compania va cheltui bani putini pentru diferentierea produsului.(Exemplu: filmele sau revistele care sunt vandute unor segmente diferite de piata prin schimbarea numelui sau a copertii.)

Compania fabrica mai multe produse distincte destinate mai multor segmente de piata. Aceasta implica cheltuieli mari pentru diferentierea (sau diversificarea) produsului. Totul a inceput in1979 cand Paul Fireman, un distribuitor de produse pentru camping, a vazut "tenisii" Reebok pe care ii purtau atletii. El a cumparat licenta de la fabricantul englez si a inceput sa fabrice " cei mai buni pantofi pentru alergare". In 1981, Fireman a observat ca vanzarile au atins un varf la cifra de 1,5 milioane de dolari si a introdus in 1982 "primii pantofi de piele moale pentru aerobic", pantofi ce au atras prin culorile vii , fosforescente atentia instructorilor de aerobic si a studentilor.

Apoi, companie Reebok International Ltd. a introdus pe piata pantofii de tenis, pantofii de basketbal (1984), pantofii de mers (1986), iar apoi pantofii sport (1988). Compania Reebok a avut succes pe piata proiectand pantofi care sa satisfaca categorii diferite de clienti, a oferit produse diferite unor segmente de piata diferite.
Compania Reebok a observat ca produsele ei sunt cumparate in proportie mai mare de cumparatori carora nu le este adresat in mod direct produsul. Astfel, 80 % din pantofii pentru alergare erau cumparati de oameni care nu erau atleti, dar doreau un pantof comod pentru plimbare si in felul acesta s-au evidentiat doua segmente de piata care au achizitionat produsul:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.