Sedimentele marine

7x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Caracteristica esentiala consta in faptul ca o buna parte din masa lor o formeaza produsii de origine terigena, care se pot datora aportului fluvial. Fluviile aduc in apa marii suspensii organice sau minerale care, in contact cu apa marina, dupa un anumit timp, in functie de finetea lor, se depun la fund. Vanturile ridica nori de praf sau de nisip fin din deserturi pe care le pot transporta si dep[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sedimentele marine

Caracteristica esentiala consta in faptul ca o buna parte din masa lor o formeaza produsii de origine terigena, care se pot datora aportului fluvial. Fluviile aduc in apa marii suspensii organice sau minerale care, in contact cu apa marina, dupa un anumit timp, in functie de finetea lor, se depun la fund. Vanturile ridica nori de praf sau de nisip fin din deserturi pe care le pot transporta si depune in oceane. La fel se poate intampla cu cenusa vulcanica provenita de la eruptii sau cu materialul de natura glaciara rezultat din topirea unor fragmente de ghetari. Viteza de sedimentare este mare.

Sedimentele hemipelagice rezulta din amestecul in proportii variabile al sedimentelor litorale cu cele eupelagice. Sedimentele hemipelagice sunt foarte variabile in privinta compozitiei, remarcandu-se printr-un continut de materie organica, ceea ce demonstreaza raportul lor cu zona neritica Namolul albastru este un sediment hemipelagic destul de raspandit, a carui culoare se datoreaza prezentei unor compusi oxidati ai fierului, cat si materii organice. Unele namoluri hemipelagice au origine vulcanica recenta. Depozitele de namoluri hemipelagice sunt bogate in calciu (peste 35%), cele mai bogate fiind localizate in apropierea recifelor de corali.

Sedimentele eupelagice acopera regiunile adanci ale marilor si oceanelor. Sunt constituite din resturi organice rezultate in urma descompunerii organismelor moarte si a interactiunii acestora cu apa in timpul caderii libere spre adanc, din schelete cat si din coloizi de origine terigena, mai ales cu continut argilos, ce floculeaza lent. In functie de natura chimica a fractiunii organogene aceste sedimente se clasifica in: maluri calcaroase, maluri silicioase si argila rosie a fundurilor adanci.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.