Securitatea regionala - zona Marii Negre si Balcani

7x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 9.00

nivel: Facultate

Referat despre Securitatea regionala - zona Marii Negre si Balcani
In acelasi timp, in noul mediu de securitate, harta Europei a suferit doua schimbari esentiale:
1. o noua structura interna, ca urmare a cresterii numarului statelor europene prin sfaramarea Iugoslaviei, Cehoslovaciei si a Uniunii Sovietice si
2. o noua perceptie vis-a-vis de frontiera estica a Europei, datora[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Securitatea regionala - zona Marii Negre si Balcani

Referat despre Securitatea regionala - zona Marii Negre si Balcani
In acelasi timp, in noul mediu de securitate, harta Europei a suferit doua schimbari esentiale:
1. o noua structura interna, ca urmare a cresterii numarului statelor europene prin sfaramarea Iugoslaviei, Cehoslovaciei si a Uniunii Sovietice si
2. o noua perceptie vis-a-vis de frontiera estica a Europei, datorata largirii spatiului euroatlantic catre est.

In cadrul acestei noi realitati, apar noi probleme majore ce se refera direct la identitatea politica, economica si militara europeana. Este evident faptul ca asemenea probleme sunt legate, pe de o parte, de extinderea NATO si a UE si, pe de alta parte, de transformarile post-Razboi Rece suferite de statele din regiunea Marii Negre si Balcani.

In celalalt sens, de la global la regional, restructurarea dinamicii geopolitice europene a avut doua efecte principale asupra regiunii Marii Negre si Balcani. Europa de Sud-Est nu mai este formata doar din Balcani, ci si din Georgia, Armenia, Azerbaijan, Turcia si Cipru si, in schimb, Balcanii formeaza o parte sudica a Europei Centrale, care, la randul ei va fi divizata in patru geosisteme:
- geosistemul scandinav, format din Finlanda, Suedia, Norvegia si Danemarca;
- geosistemul german, compus din Germania, Austria, Polonia, Ungaria, Republica Ceha, Slovacia, Slovenia si Croatia;
- geosistemul italian: Italia si Malta;
- geosistemul balcanic: Bosnia-Hertegovina, Serbia-Muntenegru, Macedonia, Albania, Romania, Bulgaria si Grecia.

Dintre aceste patru asa-numite geosisteme, primele trei sunt caracterizate de o coerenta geopolitica interna indiscutabila, in timp ce ultimul reprezinta spatiul de intersectare a intereselor a trei mari puteri: Statele Unite ale Americii, Germania si Federatia Rusa. O alta dovada a relatiei reciproce dintre mediul de securitate regional si cel global este si noul concept de regiunea
extinsa a Marii Negre.

CAPITOLUL 3 - O incercare de delimitare spatiala a conceptului de securitate prin cooperare regionala

3.1 "Regiunea Marii Negre extinse"
In prezent, reusita Uniunii Europene de integrare a 10 noi state, impreuna cu iminenta inglobare a Romaniei si Bulgariei si mai apoi a Turciei, dar si constientizarea faptului ca pericolele secolului XXI vin din Orientul Mijlociu, fac ca regiunea Marii Negre sa fie tot mai mult in atentia Occidentului. In viziunea europeana, zona Marii Negre reprezinta centrul de stabilitate al unui arc ce se intinde din Balcani pana in Caucazul de Sud.

3.1.1 Definire, delimitare
Din pacate, nu exista o acceptiune uniforma a delimitarii geografice a regiunii extinse a Marii Negre. Daca avem in vedere strict criteriul geografic atunci ea include cele 6 state riverane (Romania, Ucraina, Rusia, Georgia, Turcia si Bulgaria). Totusi, termenul de "extins" se refera mai degraba la o regiune politico-economica, decat la una geografica, astfel incat nu putem sa nu luam in calcul importanta politica, economica si strategica a unor tari precum Republica Moldova, Armenia, Azerbaidjan si Grecia. Prin urmare, dupa parerea noastra, regiunea extinsa a Marii Negre se intinde de la Balcani pana la Marea Caspica, devenind una din cele mai dinamice zone din perioada post-Razboi Rece si post-Uniunea Sovietica.

Ea este flancata la vest de Balcani si la est de Caucaz, doua spatii cu un potential conflictual foarte ridicat, ce in anii '90 erau considerate periferia Europei. De asemenea, nu putem sa omitem importanta coridorului energetic euro-asiatic, ce uneste marii consumatorii ai Occidentului de bogatele reserve energetice din zona Marii Caspice si din Asia Centrala. Conceptul are legatura si cu asa-numita "Europa Extinsa", mentionata in capitolul precedent.

3.1.2 Importanta pentru actorii regiunii
In procesul de redefinire a Europei si de transformare a Aliantei Nord-Atlantice, zona extinsa a Marii Negre nu numai ca capata noi valente geopolitice, geoeconomice si geostrategice, dar reprezinta si o provocare pentru Occident de a "remodela" aceasta regiune (scop realizat deja in sud-estul Europei), in sensul securizarii ei si ancorarii la idealurile si valorile democratice, contribuind astfel la consolidarea pacii si stabilitatii in lume.

Acceptarea Turciei drept candidata la aderare, impreuna cu apropiata integrare a Romaniei si Bulgariei, denota politica de deschidere a UE spre estul continentului. Decizia UE de a extinde politica de vecinatate a Europei spre Armenia, Azerbaidjan si Georgia face ca tarile din nord-estul Marii Negre sa-si consolideze si diversifice relatiile cu Uniunea. Interesul comunitatii europene este transformarea acestor state in societati democratice stabile, care, apoi, vor fi capabile sa disipeze valorile occidentale catre est si sud20. Totusi, recunoscuta fiind dependenta Uniunii de resursele energetice din Federatia Rusa si Orientul Mijlociu, interesele acesteia se refera si la accesul la sursele de energie.

Pentru NATO, regiunea extinsa a Marii Negre a devenit noua linie de front a luptei impotriva traficului de arme, droguri, fiinte umane etc. Politica Aliantei se confrunta si cu asa-zisele conflicte inghetate, de felul celor din Transnistria, Cecenia, Osetia de Sud, Abhazia, de care nu poate face abstractie in atingerea obiectivului sau de proiectare a stabilitatii in Orientul Mijlociu.

Astfel, in lumina campaniei contra terorismului desfasurata in Afghanistan si Irak si extinderii atributiilor NATO in aceasta zona, regiunea extinsa a Marii Negre devine un element primordial al strategiei occidentale. Instalarea de baze militare SUA pe teritoriul Romaniei si Bulgariei (recent si Georgia s-a aratat disponibila de a gazdui astfel de baze) reprezinta un alt factor de sprijin al campaniei de instaurare a securitatii si democratiei si eradicare a fenomenului terorist.

4.2 Identitatea regionala Marea Neagra - Caucazul de Sud
Privitor la identitatea regionala Marea Neagra-Caucazul de Sud, Rouben Shugarian21 aduce in discutie conceptul de europenizare stadiala a tarilor din regiune, ce depinde de traditiile politice, economice, sociale si culturale a fiecarei tari in parte. Scopul final al implicarii UE in regiunea analizata ar fi acela de a realiza pe termen lung o Europa extinsa, fara frontiere. Discutii pe aceasta tema sunt si vor mai fi, exemplu in acest sens fiind si lungile discutii privitoare la adoptarea unei Constitutii Europene (Turcia a insistat, in 2003, pentru renuntarea la mentionarea in Constitutie numai a originilor crestine ale UE). Un alt aspect care a suscitat multe dezbateri a fost si ideea unei disipari a identitatii nationale prin integrarea in comunitatea europeana.

Revenind la teza lui Shugarian, el spune ca europenizarea stadiala, referindu-se la Caucazul de Sud, ar putea fi realizata in mai multe faze. O prima faza ar fi transfigurarea politica a ceea ce era odata Trans-Caucazul, in Caucazul de Sud, in sensul ca mai marea regiune geografica caucaziana este mai mica din punct de vedere geopolitic decat Caucazul de Sud. O a doua faza ar consta in integrarea unitara a Armeniei, Azerbaidjanului si Georgiei in structurile europene si euroatlantice. Acest proces este in logica noului mileniu, Caucazul de Sud ancorat la structurile euroatlantice, cu toate ca are o legatura directa cu Iranul. Acest obiectiv este in derulare, tarile respective facand parte din OSCE si Consiliul Europei si sunt membre active ale PfP. Totusi, conflictele de natura etnica si religioasa, care macina aceasta zona si a caror rezolvare nu se intrezareste, impieteaza asupra conturarii unei identitati regionale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.