Sectorul public

1x punct

categorie: Management

nota: 5.36

nivel: Facultate

De asemenea, principiile de actiune ale actorilor sunt percepute diferit: pe piata, in sectorul privat, predomina conceptia actiunii rationale, utilitariste, ce urmareste maximizarea propriului interes, in timp ce in sectorul privat actorii sunt ghidati de un etos al interesului public, de valori colective.

Conceptiile clasice asupra distinctiei public - privat se estompeaza insa in[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sectorul public

De asemenea, principiile de actiune ale actorilor sunt percepute diferit: pe piata, in sectorul privat, predomina conceptia actiunii rationale, utilitariste, ce urmareste maximizarea propriului interes, in timp ce in sectorul privat actorii sunt ghidati de un etos al interesului public, de valori colective.

Conceptiile clasice asupra distinctiei public - privat se estompeaza insa in abordarile actuale: pe de o parte, sectorul privat devine infuzat cu reglementari ce promoveaza deziderate si valori colective, pe de alta parte comportamentul actorilor in sectorul public este perceput ca fiind deasemenea ghidat de logica propriului interes (modelele de tip public choice). Distinctia intre sectoare nu mai este una fundamentala, ci se refera mai degraba la regulile jocului si alocarea stimulentelor pentru actiune.

Mecanismele pietei, ale cererii si ofertei se aplica deopotriva sectorului privat, dar si celui public, la fel cum constrangerea actiunii individuale prin decizii colective este prezenta si in sectorul privat. Raportul dintre cele doua sectoare se modifica fundamental in secolul al XX-lea. Din datele FMI rezulta o crestere constanta a sectorului public in ultimii 130 ani: astfel, daca media pe glob in 1870 era de 10% din PIB, 19,6% in 1920, 28% in 1960, 41.9% in 1980 si 45% in 1996.

In zona Euro, in 1965 media era de 26.9% din PIB, 38.1% in 1985, apoi 38% in 1990 si 36.5% in 2000.Cu toate acestea, cresterea nu a fost una liniara. Principala componenta reflectata in cresterea accelerata a sectorului public dupa anii '50 se refera la transferurile facute de catre stat (Jackson, 2003) ceea ce sustine afirmatia ca inegalitatile in distribuirea cresterii economice au fost percepute ca inechitabile determinand un sprijin consistent pentru programele sociale.

Astfel, anii '60 - '70 au insemnat o crestere fara precedent a sectorului public datorita programelor sociale asistentiale ale statului bunastarii, in timp ce anii '80 - '90 au constituit incercari de a reduce dimensiunile sectorului public in special din considerente de eficienta si pentru a reduce deficitele publice in crestere.

Reducerea a insemnat fie privatizare, fie cedarea responsabilitatilor catre nivele inferioare ale guvernarii (descentralizare pe principiul subsidiaritatii), fie introducerea mecanismelor de piata libera in interiorul sectorului public. Clasic, sectorul public si guvernarea sunt un raspuns la ceea ce se numeste "esecul pietei"; se considera ca piata este institutia sociala dezirabila si, numai acolo unde aceasta esueaza (furnizarea bunurilor publice, situatiile de monopol, de asimetrie informationala) trebuie sa intervina statul. Totusi, Musgrave (1998) afirma ca atat piata cat si statul sunt institutii imperfecte (flawed institutions); asemenea esecului pietei, putem vorbi si de esecul guvernarii. Problema ar fi identificarea raportului optim dintre piata si guvernare.

Rolul sectorului public. Discutiile despre marimea sectorului public trec in plan secund, pentru a face loc dezbaterilor pe tema a ceea ce face sau ar trebui sa faca guvernarea, mai precis a rolului sectorului public. Discutiile privind marimea acestuia se lovesc pe de alta parte de inexistenta unui indicator unanim acceptat de masurare a sectorului public: putem discuta de cheltuielile guvernarii, de transferurile pe care le realizeaza (incluzand aici si redistribuirea), de forta de munca angajata, de patrimoniul public.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.