Sectorul 5 - geografie umana

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 8.36

nivel: Facultate

Structura – Sectorul 5 este unul dintre cele 6 sectoare ale metropolei Bucuresti . Este localizat in partea de sud-est a orasului si este impartit in mai multe cartiere atat suburbane( ferentari, rahova ) cat si centrale (cotroceni ) .

Rahova - În urma industrializării capitalei, Calea Rahovei a devenit parte a unui sector industrial, cuprins între Arsenalul Armatei din Deal[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sectorul 5 - geografie umana

Structura – Sectorul 5 este unul dintre cele 6 sectoare ale metropolei Bucuresti . Este localizat in partea de sud-est a orasului si este impartit in mai multe cartiere atat suburbane( ferentari, rahova ) cat si centrale (cotroceni ) .

Rahova - În urma industrializării capitalei, Calea Rahovei a devenit parte a unui sector industrial, cuprins între Arsenalul Armatei din Dealul Spirii și Șoseaua Panduri și delimitat de Gara Filaret și Cotroceni. Aici erau concentrate cel puțin 20 de întreprinderi industriale care produceau diverse bunuri, ca: bazalt artificial, sticlărie, încălțăminte, bere, metalurgie, frânghii, chibrituri etc.

În această zonă a fost ridicată Fabrica de Spirt Bragadiru, cunoscută mai târziu ca fabrică de bere. Înainte de izbucnirea Primului Război Mondial, zona se dezvoltase destul de mult, fiind înființate Marile Antrepozite Comunale, Fabrica de Încălțăminte Millet, Fabrica de Ulei Phoenix, Fabrica de Chibrite și Timbre etc., iar în perioada interbelică aici se găsea Metalurgia Rahova.

După 1950, cartierul a intrat în declin, pe de o parte din cauza faptului că, în acel moment, era cea mai îndepărtată zonă față de centrul orașului, căreia îi lipsea infrastructura, iar pe de altă parte din cauza existenței aici a Penitenciarului Rahova. Până în 1980, teritoriul era ocupat de case mici, specifice cartierelor marginașe capitalei.

În anii '80, cartierul cunoaște o transformare radicală, datorată în principal construirii Centrului Civic și Casei Poporului (Palatul Parlametului de astăzi), ce a presupus demolarea parțială a clădirilor aflate pe Dealul Arsenalului și distrugerea aproape în totalitate a cartierului Uranus.

Înainte de începerea lucrărilor de sistematizare și construire a blocurilor actuale, zona era deservită de circa 130 de artere de circulație, majoritatea pietruite și fără utilitățile necesare. După 1980, cartierul a trecut pritr-o restructurare majoră. Ținând cont de faptul că, în momentul sistematizării, nu exista niciun spațiu de agrement, pe o suprafață de aproximativ 3 ha a fost amenajat actualul parc Sebastian.

13 Septembrie
13 septembrie este un cartier situat în sectorul 5 al Bucureștiului, în partea de sud, aproape de centrul Capitalei. Zona 13 septembrie este delimitată la est de Bdul Libertății, la vest de Drumul Sării, la nord de Palatul Parlamentului și Piața Răzoare, iar la sud de Piața Chirigiu.

Numele cartierului vine de la cea mai importantă stradă din zonă: Calea 13 septembrie, numită astfel pentru că, pe13 septembrie 1848, pompierii români conduși de căpitanul Pavel Zăgănescu s-au luptat pe dealul Spirii, situat la acea vreme în apropierea Bucureștiului, cu trupele otomane conduse de Kerim Pașa.

Turcii veniseră să înăbușe Revoluția de la 1848 din Țara Românească. În mod surprinzător, românii au reușit să respingă atacul, iar ziua de 13 septembrie a devenit Ziua Pompierilor.

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.