Secretul in cuplu

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 8.53

nivel: Liceu

Cel care are ceva de ascuns este mai mereu pe gânduri, iar într-un cuplu în care cei doi parteneri se iubesc cu adevărat și se cunosc foarte bine, acest lucru nu poate să scape neobservat. În plus, în cazul în care partenerul sau partenera simte că ceva este în neregulă, se creează un cerc vicios: mai întâi există un secret, apoi, când el sau ea ne întreabă care e problema, mințim că nu s-a întâm[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Secretul in cuplu

Cel care are ceva de ascuns este mai mereu pe gânduri, iar într-un cuplu în care cei doi parteneri se iubesc cu adevărat și se cunosc foarte bine, acest lucru nu poate să scape neobservat. În plus, în cazul în care partenerul sau partenera simte că ceva este în neregulă, se creează un cerc vicios: mai întâi există un secret, apoi, când el sau ea ne întreabă care e problema, mințim că nu s-a întâmplat nimic. Iar în final, totul răbufnește fie într-o ceartă, fie, și mai rău, în ruperea relației, care inițial părea durabilă.
In concluzie rezulta că nu e bine nici să ne punem inima pe masă și să dezvăluim toate secretele, dar nici să le ținem ascunse, rezultatul fiind în mare același. Rămâne la latitudinea fiecăruia dintre noi ce e de făcut.
Dar daca Partenerul sau partenera ne dovedeste faptul care l-a promis in fata altarului si atât timp cât ne cunoaștem bine partenerul și avem o relație de cuplu autentică, vom ști când și mai ales cum să ne mărturisim secretele. Iar după ce am scăpat de povara adevărului ascuns, relația de cuplu nu se va rupe, ci dimpotrivă, va fi și mai solidă.
Comunicarea într-un cuplu nu înseamnă neapărat dezvăluirea de secrete mai mari sau mai mici, ci împărtășirea acelor informații care sunt necesare relației. Este esențial ca într-o relație de cuplu să existe comuniune (spirituală, materială, afectivă), respect și înțelegere, flexibilitate, toleranță, capacitatea celor doi parteneri de a ști când să spună da și când să spună nu. Într-un cuplu care funcționează bine nu putem vorbi despre secrete, ci poate de o necesitate imperioasă de intimidare. Secretele însă nu își au locul într-un cuplu sănătos. Importante sunt formularea mesajului, găsirea unui moment propice pentru a enunța mesajul și claritatea acestuia. Mesajul poate fi perceput diferit, în funcție de starea de spirit atât a comunicatorului, cât și a celui care receptează mesajul. Trebuie ales un moment în care ambii parteneri sunt relaxați. În plus, partenerii trebuie să se asigure că mesajul nu este distorsionat. El trebuie să fie clar, la subiect, precis și corect perceput
O multime de oamenii spun că trebuie să știi ce secrete să îi împărtășești partenerului /partenerei și pe care să le ții doar pentru tine. Pentru că, dacă îi spui persoanei iubite ceva ce știi că nu ar vrea să audă, e clar că ți-ai semnat singur actele de divorț.

Unii psihologi afirma ca nu secretele împărtășite dăunează relației, ci cele neîmpărtășite. Exprimarea problemelor este o datorie morală pe care o avem față de partener. Într-o relație care funcționează se vor găsi cu siguranță resursele pentru a face față secretelor.

Există cupluri în care unul dintre parteneri este mai rezervat în dezvăluirea secretelor, mai ales dacă acestea fac parte din trecutul lui/ei. Iar celălalt este extrem de curios să afle cum a fost viața persoanei iubite înainte. Împărtășirea istoriei este în relație cu tipul de personalitate a partenerilorÎn plus, aceste «secrete» nu au legătură cu sinceritatea și transparența într-un cuplu, cunoscut fiind faptul că dragostea este cea mai importantă, că trăirea afectivă prezentă este cea mai puternică și, desigur, ultima. Cele dinainte sunt doar fum și nimic mai mult.

Ascunderea unei relații extraconjugale este cel mai des motiv de destrămare a unui cuplu. Studiile psihologice arată că infidelitatea este dușmanul sigur al cuplului indiferent de câți ani au stat împreună cei doi parteneri. Infidelitatea este o greseala de-a noastra ,intr-o relatie caracteristica de baza trebuind sa fie onestitatea relației de cuplu, mai ales că societatea modernă ne permite să ne căsătorim cu cine vrem și când vrem.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.