Secolul al XX-lea, secolul integrarii si globalizarii

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.51

nivel: Liceu

Axat pe o miscare de "diversitate in unitate", secolul XX european detine fundamente in scopul trecerii de la un sistem de state si economii nationale la un altul integrat pe plan mondial. Acest process de unificare europeana pare sa fie puternic accentuat printr-o extindere a Europei, prin realizarea unei unitati politice, economice si monetare conform deciziilor de la reuniunea la nivel inalt d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Secolul al XX-lea, secolul integrarii si globalizarii

Axat pe o miscare de "diversitate in unitate", secolul XX european detine fundamente in scopul trecerii de la un sistem de state si economii nationale la un altul integrat pe plan mondial. Acest process de unificare europeana pare sa fie puternic accentuat printr-o extindere a Europei, prin realizarea unei unitati politice, economice si monetare conform deciziilor de la reuniunea la nivel inalt de la Paris din 1972.

Se incheie, asadar, un acord interguvernamental care anuleaza controlul de la frontiere intre statele membre, intarind in schimb granitele externe ale acestei zone; tratatul de la Schengen a fost incheiat in 1985 intre Franta, Germania, Belgia, Olanda, Luxemburg si a cuprins apoi alte sapte state printer care Italia (1998), Spania si Portugalia(1991), Grecia (1992), Austria (1995), DAnemarca, Suedia si Finlanda(1996) si Islanda, Norvergia in 2001.

Acordurile de la Schengen (1985, 1990 cu intrare in vigoare din 1995) au reprezentat si reprezinta masurile cele mai importante in privinta punerii in aplicare a principiilor privind trecerea frontierelor. Astfel, prin Conventia de Aplicare a Acordurilor de la Schnegen1 a fost inlaturat controlul la frontierele interne pentru toate persoanele indiferent de nationalitate, dar s-au luat masuri de intarire a controlului la frontierele externe:

politica comuna in domeniul vizelor, cooperare si schimb de informatii intre politiile si institutiile judecatoresti din tarile membre, la frontierele externe cetatenii Uniunii pot intra prin simpla legitimare, in timp ce cetatenii tertelor tari au nevoie de viza de intrare pentru spatiul Schengen (in toate aceste tari daca doresc, guvernele pot cere vize de intrare speciale). Tarile din Europa Centrala si de Est candidate la UE au beneficiat si ele de ridicarea vizelor in ultimii ani, Romania obtinand aceasta facilitate din anul 2002.

Ca instrument tehnic s-a creat Sistemul de Informatii Schengen (SIS) ce include si furnizeaza informatii cu privire la eliberarea de vize si intrarea in UE a unor cetateni din terte tari, sistem ce poate fi accesat doar de politia si de autoritatile ce asigura controlul de frontiera, asigurand astfel cooperarea intre politiile de frontiera a tarilor UE.

Concluzionand, secolul al XX-lea a avut cea mai bogata istorie din evolutia umanitatii. In acest secol s-au inregistrat doua razboaie mondiale, au disparut imperiile, au aparut mai multe state nationale, viata oamenilor s-a schimbat datorita stiintei si tehnicii ce au revolutionat toate domeniile existentei umane.

Circulatia rapida a informatiei, revolutionarea transporturilor, migratia oamenilor din zonele mai slab dezvoltate, catre statele Europei Occidentale si ale Americii de Nord sunt fenomene care demonstreaza in mod cert globalizarea. Ramane ca viitorul sa demonstreze ca omenirea va impartasi un set de valori commune si ca pana la urma zonele lovite de saracie vor fi doar o amintire.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.