Secolul al XVIII-lea. Cosmopolitism si nationalism

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.70

nivel: Facultate

Este secolul Europei lui Rousseau, Voltaire, d'
Alembert, Diderot, Montesquieu, Herder, Hegel, Newton, Leibniz, Locke, Spinoza a lui Adam Smith. Tot acestui secol apartine si primul istoric care a scris despre Europa considerata ca o unitate si nu sub forma unor cronici regionale, si anume William Robertson (1721-1793), chiar daca acesta considera ca foarte importanta si necesara cunoaster[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Secolul al XVIII-lea. Cosmopolitism si nationalism

Este secolul Europei lui Rousseau, Voltaire, d'
Alembert, Diderot, Montesquieu, Herder, Hegel, Newton, Leibniz, Locke, Spinoza a lui Adam Smith. Tot acestui secol apartine si primul istoric care a scris despre Europa considerata ca o unitate si nu sub forma unor cronici regionale, si anume William Robertson (1721-1793), chiar daca acesta considera ca foarte importanta si necesara cunoasterea diversitatii europene pentru a putea studia intregul.

Spiritul secolului poate fi insa cel mai bine surprins printr-o scurta analiza a ideilor filosofice care s-au conturat in aceasta perioada si care au avut o influenta majora si asupra perioadei urmatoare. Chiar daca planurile de unificare nu au lipsit nici in aceasta perioada din Europa intelectuala, ele nu s-au putut inca realiza in Europa politica, spre deosebire de America, ai carei oameni de stat erau, fara exceptie, europeni, ale caror idei erau de provenienta europeana, si care va trai catre sfarsitul secolului acest fenomen politic.

Wilhelm von Leibniz (1646-1716), matematician, fizician, chimist, naturalist, psiholog, logician, istoric, jurist, filosof, teolog si diplomat, un optimist si un lutheran convins, atras insa atat de catolicism cat si de ortodoxismul rus. Printre preocuparile sale s-a aflat si soarta Europei, in acest sens propunand regelui Frantei Louis XIV un 343h72d plan (care nu s-a aplicat insa) prin care acesta urma sa-i invinga pe turci iar apoi sa mentina Europa in pace si sa o federalizeze, dar cu respectarea specificitatii fiecarei natiuni.

Pentru a se cunoaste insa, europenii trebuiau sa calatoreasca, dar autorul isi da seama ca aceasta nu era permis decat elitelor. In ceea ce priveste Rusia, Leibniz considera ca aceasta trebuia sa joace rolul unei punti de legatura intre Europa si China. Englezul W. Penn, daca n-a putut contribui la realizarea Europei unite a facut-o la realizarea Americii. Secolul al XVIII-lea face insa din termenul de Europa ceva obisnuit, de uz cotidian, marea majoritate a tratatelor incheiate in epoca mentionandu-l (daca era cazul), numeroase jurnale sau reviste cuprinzandu-l in titlu, iar autorii diverselor scrieri folosindu-l tot mai des.

Europa devenise deja un cadru in care evenimentele se desfasurau de la sine sau sub influenta intelectualilor ori a celor care detineau puterea si caruia toata lumea simtea ca ii apartine, iar daca pozitia era marginala din punct de vedere geografic sau cultural (ca in cazul Rusiei lui Petru I sau al Ecaterinei II) se faceau eforturi pentru a fi recunoscut in familia europeana.

In viziunea lui Montesquieu, Europa era o republica mare divizata in mai multe state mai mici intre care exista un grad ridicat de corespondenta, care aveau acelasi fond religios, aceleasi principii de drept public si politic inexistente in alte parti ale lumii.

Europa secolului al XVIII-lea s-a bucurat si de un anumit cosmopolitism (doar al elitei francofone insa) materializat mai ales in folosirea limbii franceze in marea majoritate a mediilor cultivate si in saloanele aristocrate din toata Europa si chiar in diplomatie. Notiunea de patrie era considerata adesea drept o ramasita barbara.

Filosofi cosmopoliti precum d Alembert si Voltaire au vorbit despre raspandirea limbii franceze in dauna celei latine, considerand aceasta un element de cosmopolitism, si respectiv despre falsa necesitate a unei patrii dand exemple de popoare care nu pot avea o patrie (cum erau evreii) si despre cetateanul universului. A dori grandoarea propriei patrii insemna implicit a dori raul vecinilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.