Secolul XX intre democratie si totalitarism

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.92

nivel: Liceu

Statele democratice si politica de stavilire a comunismului
Dupa al Doilea Razboi Mondial, statele democratice desi fusesera aliate cu Uniunea Sovietica impotriva regimurilor fasciste, democratile occidentale au sfarsit prin a intelege pericolul pe care il reprezenta totalitarismul comunist pentru libertatea si reconstructia democratica a Europei postbelice.

Cu toate ca nu a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Secolul XX intre democratie si totalitarism

Statele democratice si politica de stavilire a comunismului
Dupa al Doilea Razboi Mondial, statele democratice desi fusesera aliate cu Uniunea Sovietica impotriva regimurilor fasciste, democratile occidentale au sfarsit prin a intelege pericolul pe care il reprezenta totalitarismul comunist pentru libertatea si reconstructia democratica a Europei postbelice.

Cu toate ca nu au putut sa impiedice instaurarea de catre sovietici a regimurilor comuniste in Europa de Est, Statele Unite ale Americii au initiat, in 1947, politica de containment (stavilire sau indiguire) a expansiunii comunismului in Europa de Vest si in restul lumii. Aceasta politica, conceputa de diplomatul american George F. Kennan si initiata de presedintele Harry Truman, a reprezentat prima reactie a "lumii libere" in fata totalitarismulu comunist.

Unul dintre primele rezultate ale acestei politici a fost lansarea de catre SUA Planului Marshall de ajutorare economica a tarilor europene ruinate de razboi. Numai tarile din vestul Europei au putut beneficia de Planul Marshall deoarece URSS a interzis tarilor pe care le ocupa militar sa accepte ajutorul economic american.

Un alt rezultat al politicii de containment l-a reprezentat crearea, la 4 aprilie 1949, a unei aliante militare defensive - Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) - menit sa riposteze oricarui atac al URSS asupra Europei de Vest. Tot pe plan militar, razboaiele purtate de Statele Unite ale Americii si aliatii lor in Coreea (1950-1953) si in Vietnam (1961-1975) au reprezentat actiuni semnificative, razboaie de stavilire a expansiunii comuniste, chiar daca numai razboiul din Coreea a fost incununat de succes.

Divizarea Europei
Instaurarea comunismului in jumatatea rasariteana a Europei a dus ia o divizare fara precedent a continentului nostrum (bipolarism) - politica, economica si cultural. Frontierele apusene ale Ungariei, Cehoslovaciei si Republicii Democrate GerAZmane, care alcatuiau limita catre vest a sistemului comunist, au fost puternic militarizate, devenind o bariera continua de mii de kilometri de sarma ghimpata presarata cu posturi de observatie si menita sa impiedice fuga in Germania de Vest sau in Austria a cetatenilor statelor comuniste (Cortina de fier, inca din 1946).

Un element aparte a acestei frontiere - care a devenit si un simbol al divizarii Europei - l-a reprezentat Zidul Berlinului. Acesta a fost ridicat Tn august 1961 de catre autoritatile comuniste din Germania de Est, la presiunea Uniunii Sovietice, pentru a impiedica fuga in Berlinul Occidental - care nu facea parte din Republics Democrata Germana - a cetatenilor est-germani. in ajunul ridicarii acestui "zic al rusinii", pana la 12 500 de cetateni est-germani se refugiau saptamanal in Berlinul Occidental - enclava capitalista si democratica pe teritoriul RDG.

Erodarea sistemului communist
Erodarea sistemului comunist s-a petrecut treptat, incepand din 1953 Puternice miscari antisovietice, inabusite in cele din urma, au avyt loc in mai multe tari comuniste: Republica Democrata Germana (1953), Polonia (1956) si Ungaria (1956). In aceasta din urma tara, revolutia anticomunista a fost inabusita in sange de trupele sovietice.

In Romania, principala forma de rezistenta anticomunista a fost rezistenta din munti, la care au participat tarani, fosti ofiteri, studenti si chiar elevi; aceste miscari de rezistenta armata au fost lichidate oficial abia in 1961. In 1968, miscarea de reformare a sistemul comunist, initiata Tn Cehoslovacia, a fost Tnabusita de armata sovietica si del trupe din Polonia, Germania de Est, Ungaria si Bulgaria. Romania, desi stat. comunist, nu a participat la aceasta interventie militara.

Falimentul sistemului comunist
Anii 1970/1975-1989 au scos in evidenta falimentul economic al sistemului comunist, incapabil sa satisfaca nevoile de baza ale populatiei, precum si sa renunte la reprimarea oricarei forme de contestare politica. Prin contrast, succesele economice ale lumii occidentale si forta de atractie a libertatilor cetatenesti si a democratiei din Europa de Vest si Statele Unite ale Americii au compromis regimurile comuniste in ochii propriilor cetateni.

Acest lucru a favorizat aparitia unor miscari de disidenta in tari ca Polonia si Cehoslovacia - unde opozantii regimurilor comuniste si militantii pentru drepturile omului, ca Adam Michnik, Bronislaw Geremek (Polonia) si VaClav Havel (Cehoslovacia), au fost supusi persecutiilor politice de catre autoritati, devenind simboluri interna-tionale ale rezistentei anticomuniste.

Aventura militara a URSS in Afghanistan (1979-1988), unde trupele Moscovei n-au putut invinge rezistenta mujahedinilor (sustinatori ai regimului Islamic), sprijiniti de SUA, precum si revolta muncitorilor polonezi si crearea sindicatului liber Solidaritatea (1980), condus de Lech Walesa, au marcat inceputul sfarsitului sistemului comunist.

Tentativele de reformare a comunismului intreprinse in URSS de catre Mihail Gorbaciov nu au facut decat sa accelereze descompunerea regimurilor comuniste din Europa, iar unii reprezentanti ai elitelor comuniste au devenit constienti de caracterul inevitabil al acestei descompuneri. Teama pe care represiunea comunista si URSS o insuflasera timp de zeci de ani cetatenilor din statele Europei de Est a inceput sa se risipeasca.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.