Secolele al XIX-lea si al XX-lea in devenirea istoriei romanilor

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.76

nivel: Liceu

Schimburi de atitudine si de mentalitate, explicabile in contextul continental complex si contradictoriu, duc la intronarea dinastiei straine. Urmare proxima a inscaunarii principelui Carol I, la 10 Mai 1886, Constitutia din acelasi an incheie practic "deceniul restructurarii nationale" si il deschide pe cel care pregateste "epopeea Independentei". Tara este inzestrata cu cel mai inalt for stiinti[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Secolele al XIX-lea si al XX-lea in devenirea istoriei romanilor

Schimburi de atitudine si de mentalitate, explicabile in contextul continental complex si contradictoriu, duc la intronarea dinastiei straine. Urmare proxima a inscaunarii principelui Carol I, la 10 Mai 1886, Constitutia din acelasi an incheie practic "deceniul restructurarii nationale" si il deschide pe cel care pregateste "epopeea Independentei". Tara este inzestrata cu cel mai inalt for stiintific, Societatea Academica Romana (1867) cuprinzand membri din toate teritoriile locuite de romani.

Zece ani mai tarziu, guvernul condus de I.C. Bratianu isi asuma raspunderea confirmarii, pe campul de lupta, a votului Camerei de la 9 Mai 1877. George Sontu, Nicolae Valter Maracineanu, Dimitrie Giurescu, Constantin Ene si alti zece mii de eroi (peste 4 000 de morti si aproape 6 000 de raniti) platesc "tributul de sange" la Grivita, Rahova, Smardan. Prin tratatele internationale (San Stefano si Berlin, 1878), Romaniei moderne ii sunt recunoscute deplina neatarnare ca stat si suveranitatea sa asupra Dobrogei, asupra teritoriului fostului sangeac al Tulcei, asupra Deltei Dunarii si Insulei Serpilor.

Ulterior este proclamat Regatul (1881). Legea fundamentala a tarii, modificata in 1879 si 1884, confirma pluralismul politic. Afirmate deja prin cele doua partide (National-Liberal si, respectiv, Conservator) care asigura alternativa guvernamentala dupa instaurarea regimului monarhiei constitutional-parla-mentare, liberalismul si conservatorismul/junimismul se consolideaza ca doctrine politice. Triumfa conceptiile privind protectionismul economic si incurajarea industriei nationale. Pe acest fundal,opera lui Mihai Eminescudobandeste durata infinita.

Din ea se naste curentul nationalist-democrat. Concomitent, din alte izvoare, fireste, se contureaza taranismul, iar social-democratia se pronunta pentru reformarea societatii romanesti din interiorul acesteia, pe temeiul justitiei sociale si al solidaritatii nationale.
Totodata, romanii din afara granitelor statului national modern continua lupta pentru emancipare politica si spirituala. La cunoscutele tactici - "activismul" si "pasivismul de protestare"- - ei adauga noi forme de actiune.

Acestea se desfasoara sub egida partidelor nationale ale romanilor din Basarabia, Bucovina, Transilvania si din celelalte teritorii aflate, inca, sub dominatie straina. Are loc miscarea memorandista (1892-1894). in 1898, cu prilejul aniversarii unei jumatati de veac de la Revolutia de la 1848, sunt readuse in prim-plan faptele si ideile tribunilor de pe "Campul Libertatii" (Blaj-Filaret).a Privit chiar strict cronologic, secolul al XIX-lea ramane asa cum il caracterizeaza i. Ghica: "cel mai mare si mai luminos dintre toate" veacurile istoriei milenare a romanilor.

Prin evenimentele cruciale de la 1821-1822 si 1848-1849, din 1859, 1866 sau 1877-1878, acest veac intruneste, si la romani, trasaturile afirmate de istoricul german Leopold von Ranke sub sintagma "secolul natiunilor". Din acest punct de vedere insa, in istoria noastra nationala, secolul amintit depaseste cunoscuta limita cronologica finala (1900); el continua pana in 1918.Desigur, pe plan universal, exista si alte definiri ale veacului al XIX-lea: pentru spiritul sau dominant, este denumit "secolul romantic"; din punct de vedere psiho-social, frecvente sunt sintagmele "secolul raselor" si "secolul individualismului";
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.