Secolele al XIX-lea Si XX in istoria romanilor

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.72

nivel: Liceu

Unirea Moldovei cu Tara Romaneasca, la 24 ianuarie 1859, ampla opera reformatoare din timpul domniei lui Alexandru loan Cuza si al guvernarii lui Mihail Kogalniceanu, contribuie, in mod hotarator, la edificarea Romaniei moderne. Forme de viata sociala si de cultura, mostenite de secole, sunt transformate din temelii. Apar noi institutii administrative, artistice, bisericesti, juridice, militare, p[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Secolele al XIX-lea Si XX in istoria romanilor

Unirea Moldovei cu Tara Romaneasca, la 24 ianuarie 1859, ampla opera reformatoare din timpul domniei lui Alexandru loan Cuza si al guvernarii lui Mihail Kogalniceanu, contribuie, in mod hotarator, la edificarea Romaniei moderne. Forme de viata sociala si de cultura, mostenite de secole, sunt transformate din temelii. Apar noi institutii administrative, artistice, bisericesti, juridice, militare, politice, de invatamant, sanatate s.a.m.d.

Schimburi de atitudine si de mentalitate, explicabile in contextul continental complex si contradictoriu, duc la intronarea dinastiei straine. Urmare proxima a inscaunarii principelui Carol I, la 10 Mai 1886, Constitutia din acelasi an incheie practic "deceniul restructurarii nationale" si il deschide pe cel care pregateste "epopeea Independentei". Tara este inzestrata cu cel mai inalt for stiintific, Societatea Academica Romana (1867) cuprinzand membri din toate teritoriile locuite de romani.

Zece ani mai tarziu, guvernul condus de I.C. Bratianu isi asuma raspunderea confirmarii, pe campul de lupta, a votului Camerei de la 9 Mai 1877. George Sontu, Nicolae Valter Maracineanu, Dimitrie Giurescu, Constantin Ene si alti zece mii de eroi (peste 4 000 de morti si aproape 6 000 de raniti) platesc "tributul de sange" la Grivita, Rahova, Smardan. Prin tratatele internationale (San Stefano si Berlin, 1878), Romaniei moderne ii sunt recunoscute deplina neatarnare ca stat si suveranitatea sa asupra Dobrogei, asupra teritoriului fostului sangeac al Tulcei, asupra Deltei Dunarii si Insulei Serpilor.

Ulterior este proclamat Regatul (1881). Legea fundamentala a tarii, modificata in 1879 si 1884, confirma pluralismul politic. Afirmate deja prin cele doua partide (National-Liberal si, respectiv, Conservator) care asigura alternativa guvernamentala dupa instaurarea regimului monarhiei constitutional-parla-mentare, liberalismul si conservatorismul/junimismul se consolideaza ca doctrine politice. Triumfa conceptiile privind protectionismul economic si incurajarea industriei nationale.

Pe acest fundal,opera lui Mihai Eminescudobandeste durata infinita. Din ea se naste curentul nationalist-democrat. Concomitent, din alte izvoare, fireste, se contureaza taranismul, iar social-democratia se pronunta pentru reformarea societatii romanesti din interiorul acesteia, pe temeiul justitiei sociale si al solidaritatii nationale.
Totodata, romanii din afara granitelor statului national modern continua lupta pentru emancipare politica si spirituala. La cunoscutele tactici - "activismul" si "pasivismul de protestare"- - ei adauga noi forme de actiune.

Acestea se desfasoara sub egida partidelor nationale ale romanilor din Basarabia, Bucovina, Transilvania si din celelalte teritorii aflate, inca, sub dominatie straina. Are loc miscarea memorandista (1892-1894). in 1898, cu prilejul aniversarii unei jumatati de veac de la Revolutia de la 1848, sunt readuse in prim-plan faptele si ideile tribunilor de pe "Campul Libertatii" (Blaj-Filaret).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.