Scurta istorie a integrarii comunitatii apoi Uniunii Europene si monedei euro

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.84

nivel: Facultate

Pentru cei ce traiau inaintea secolului al XX-lea, insa, a fi gandit uniunea si guvernarea Europei in termenii democratiei ar fi continut, in sine, un fel de contradictie in termeni - de la diriguitorii Imperiului Roman si pana la Napoleon si Hitler, politicienii unionisti cautau sa se bazeze exclusiv pe forta armelor de catre un centru atotputernic. Europa unita, dar si democratica in acelasi tim[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Scurta istorie a integrarii comunitatii apoi Uniunii Europene si monedei euro

Pentru cei ce traiau inaintea secolului al XX-lea, insa, a fi gandit uniunea si guvernarea Europei in termenii democratiei ar fi continut, in sine, un fel de contradictie in termeni - de la diriguitorii Imperiului Roman si pana la Napoleon si Hitler, politicienii unionisti cautau sa se bazeze exclusiv pe forta armelor de catre un centru atotputernic. Europa unita, dar si democratica in acelasi timp, apartine vremurilor si experientei de dupa ultimul razboi mondial.

Astfel, daca in a doua jumatate a secolului al XX-lea economia lumii lua un alt avant, iar odata cu ea constiinta internationalizarii limitate la regionalizare, democratia revenea, la randul ei, ca necesitate si replica a conflictelor ce generasera cel putin doua razboaie mondiale. Initiativa Comunitatii si apoi Uniunii Europene nu isi putea permite sa ignore nici economicul, dar nici politicul.

Fondatorii Comunitatii Europene au inteles, inca in urma cu aproximativ cinci decenii, ca o piata comuna desavarsita va necesita o politica economica si monetara comuna. La inceput parea o sarcina atat de uriasa. S-au facut incercari de coordonare politico-economica prin consultari cu institutiile comunitare. In ultima instanta, insa, responsabilitatea formularilor politice se lovea tot de statele membre (Baker Peace 1999).

1. Anii patruzeci
Ideea de uniune europeana isi gaseste "reperul zero", apartinand secolului al XX-lea, in anii razboinici patruzeci. Ideea de uniune, in Europa, cocheta inca cu razboiul si cu dictatul. Sfarsitul razboiului surprindea toate tarile Europei - invinse sau invingatoare -- in aceeasi situatie, adica distruse. Procesul unificarii Europei, in structura actuala, incepea la putin timp dupa acelasi razboi.

Contributii erau aduse de Monnet, Schuman, chiar de marele patriot Churchill. Adenauer si De Gaulle completau aceste pozitii stabilind tratatul de prietenie franco-german (Ricketts 1996).Planul Marshall (1947), pe langa a fi ramas in istorie drept simbolul reconstructiei europene postbelice, are o contributie importanta si la viitoarea Uniune. Urma sa fie sprijinit si de OCDE (16 Aprilie, 1948).

Consiliul Europei (Mai 1949) urma sa fie apoi prima organizatie politica a Europei (10 membri), prelungire a politicilor de cooperare din anii precedenti. Primele rezultate - concretizate in stabilitate si crearea de institutii - apar astfel chiar la finele aceluiasi deceniu (razboinic) patruzeci.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.