Scurta istorie a gandirilor economice

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.79

nivel: Liceu

Publicarea cartii "Bogatia natiunilor" lui Adam Smith in 1776, este considerata a fi originea Economiei ca stiinta. Clasicii scriau intr-o epoca in care industria cunostea o dezvoltare fara precedent. Preocuparea lor principala a fost cresterea economica si teme relationate cum ar fi distributia, valoarea, comertul international, etc. Unul din obiectivele principale a fost denuntarea ideilor merc[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Scurta istorie a gandirilor economice

Publicarea cartii "Bogatia natiunilor" lui Adam Smith in 1776, este considerata a fi originea Economiei ca stiinta. Clasicii scriau intr-o epoca in care industria cunostea o dezvoltare fara precedent. Preocuparea lor principala a fost cresterea economica si teme relationate cum ar fi distributia, valoarea, comertul international, etc. Unul din obiectivele principale a fost denuntarea ideilor mercantiliste restrictive ale liberei concurente care erau inca si mai extinse in vremea lor.

Pentru Adam Smith, statul trebuia sa se abtina sa intervina in economie deoarece atunci cand oamenii actioneaza liber in cautarea propriului interes exista o mana invizibila ce transforma eforturile in beneficii.
ACESTEA AU FOST CUVINTELE SALE Cand cineva isi investeste capitalul in sprijinirea industriei o face pentru propriul sau beneficiu; de aceea, intotdeauna va incerca sa-l foloseasca in industria al carei produs va avea o mai mare valoare sau in schimb pentru o mai mare cantitate de bani sau alte bunuri...

In asta consta, ca in multe alte cazuri, ghidat de o mana invizibila pentru a atinge un scop ce nu era in intentia sa. Si nici pentru societate este rau ca s-a procedat in acest sens. In cautarea propriului sau interes, omul favorizeaza adeseori pe cel al societatii mai bine decat atunci cand intr-adevar vrea s-o faca.Adam Smith a avut multi discipoli ce au format scoala clasica. In epoca clasicilor economia a primit calificativul de stiinta lugubra. Studiind populatia,Malthus si Ricardo, in domeniul veniturilor, au ajuns la concluzii foarte pesimiste.

Considerau ca faza cresterii ar lua sfarsit intr-un stat stationar in care muncitorii ar primi ca salariu o cantitate strict necesara subzistentei.Clasicii incearca sa inteleaga de ce diamantele au un pret superior apei in ciuda faptului ca ultima este mult mai utila vietii omului. Disting astfel intre valoarea de uz si valoarea de schimb. Aceste concepte vor fi baza utilizata in Capitalul lui Karl Marx.
Karl Marx, discipol al lui Ricardo, traieste prima mare criza a capitalismului industrial in decada lui 1830 si urmatoarea criza politica in 1848.

Trebuie sa dea o explicatie despre acele convulsiuni. Teoria pe care o elaboreaza prezice evolutia socioeconomica viitoare si invita muncitorii sa participe activ accelerand transformarea sistemului.
Plecand de la teoria ricardiana a valorii-munca, deduce ca salariul primit de muncitori este exact costul de productie. Plusvaloarea este diferenta dintre valoarea marfurilor produse si valoarea fortei de munca ce s-a utilizat. Relatiile de productie in sistemul capitalist si superstructura juridica ce emana din ele determina ca plusvaloarea sa fie insusita de burghezie, proprietarii mijloacelor de productie.

Fortele sistemului imping clasa dominanta spre o continua acumulare de capital ce duce la diminuarea ratei beneficiilor in locul concentrarii capitalului in foarte putine maini. Mecanizarea progresiva creaza o permanenta armata industraiala de rezerva ce mentine salariile la limita saraciei. Contradictia dintre concentrarea de capital in putine maini si organizarea de masive structuri disciplinate de muncitori de catre industrie va provoca in mod necesar explozia revolutiei sociale si "exproprierea expropriatorilor".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.