Scurta incursiune in istoria romanilor

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.90

nivel: Facultate

Pentru a intelege motivatia demersului meu voi prezenta cateva date biografice. Am absolvit cursurile liceale ale Liceului Aurel Vlaicu din Bucuresti in anul 1942, avand ca profesori pe: Bartolomeu Popescu (Limba Romana, director, devenit profesor universitar de Apologetica la Facultatea de Teologie din Bucuresti); Pompiliu Constantinescu (Limba Romana, director in perioada 1940-1946, cunoscut cri[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Scurta incursiune in istoria romanilor

Pentru a intelege motivatia demersului meu voi prezenta cateva date biografice. Am absolvit cursurile liceale ale Liceului Aurel Vlaicu din Bucuresti in anul 1942, avand ca profesori pe: Bartolomeu Popescu (Limba Romana, director, devenit profesor universitar de Apologetica la Facultatea de Teologie din Bucuresti); Pompiliu Constantinescu (Limba Romana, director in perioada 1940-1946, cunoscut critic literar); Serban Cioculescu (Limba Franceza, ulterior profesor universitar si academician);

Dimitrie Murarasu (Limba Franceza, autor al unei Istorii a Literaturii Romane, devenit profesor universitar la Academia Comerciala); Sterie Diamandi (Economie politica, Psihologie, Logica, Filosofie, autor al monumentalei lucrari Fiul lui Dumnezeu Fiul Omului in 3 volume si a unor volume de Portrete); Nicolae Lungu (Muzica, dirijor, compozitor); Emil Sanielevici (Stiinte naturale); Remus Ilie (Istorie, autor de manuale); Mauriciu Kandel (Geografie, ulterior profesor universitar de Istorie).

Dupa terminarea liceului am absolvit Politehnica si Academia Comerciala.De la ilustrii dascali amintiti m-am instruit, culegandu-mi informatiile minime necesare unui intelectual. Tot prin dansii, prin Biserica, famiie si nu numai, mi-am format constiinta nationala, care m-a ajutat mai tarziu dupa anul 1945 sa contribui alaturi de sute de mii de romani la apararea valorilor si institutiilor care au fost atacate si apoi desfiintate de regimul instalat la noi dupa 1944. Cele invatate de la amintitii profesori corespund exact cu afirmatia din manual cuprinsa in Introducere: Romanii si Europa.

"Dar - istoria (n.n.) - este o poveste care te poate ajuta realmente in viata, tot asa cum te ajuta invatarea unei meserii sau a unei limbi straine". Pe mine m-a ajutat impreuna cu credinta in Dumnezeu sa parcurg 16 ani de detentie. Mi-am insusit Istoria Romanilor nu numai din manuale ci si in urma recomandarilor din timpul liceului cand i-am citit pe: A.D. Xenopol (Istoria Romanilor ed. III 1925 pe care o am in biblioteca); Vasile Parvan (Getica); Constantin C. Giurescu (tatal, o am in biblioteca); N. Iorga; P.P. Panaitescu (o am in biblioteca). Din pacate aceste nume nu le gasesc citate in manualul despre care scriu. De aceea voi apela mereu la izvoarele si documentele puse la dispozitie de acestia cu minutiozitatea cercetatorului pasionat de adevar.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.