Scurt istoric al relatiilor publice

5x puncte

categorie: Drept

nota: 9.72

nivel: Facultate

Activitatea de relatii publice - in acceptia actuala - a debutat efectiv in Statele Unite in ajunul primului Razboi Mondial si a cunoscut, potrivit opiniei lui Edward L. Bernays, completata cu cea a lui Albert Oekl, sase etape: Prima etapa (1900 - 1914) - a fost aceea a reactiei la critica societatii americane a acelor timpuri. Autori consacrati, ca Upton Sinclair, Ida Tarbell, Thomas Lawson, crit[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Scurt istoric al relatiilor publice

Activitatea de relatii publice - in acceptia actuala - a debutat efectiv in Statele Unite in ajunul primului Razboi Mondial si a cunoscut, potrivit opiniei lui Edward L. Bernays, completata cu cea a lui Albert Oekl, sase etape: Prima etapa (1900 - 1914) - a fost aceea a reactiei la critica societatii americane a acelor timpuri. Autori consacrati, ca Upton Sinclair, Ida Tarbell, Thomas Lawson, criticand violent metodele inumane la care recurgeau marile companii de cai ferate, banci, companii petroliere si miniere, in goana dupa profituri cat mai mari, au determinat reactia acestora, interesate in refacerea "imaginii" lor.

Ida Tarbell a scris o serie de articole intitulate "Istoria Companiei Standard Oil" si publicate in 1903, reprezentand un atac la adresa coruptiei si practicilor necinstite din monopolul petrolului al lui Rockefeller. Un alt demascator a fost Upton Sinclair, care a expus practicile neigienice si frauduloase din industria ambalarii carnii, in cartea sa "Jungla", aparuta in 1906. Primele companii americane care au ripostat la criticile formulate la adresa lor in presa au fost cele de cai ferate. Astfel, a fost infiintat in acest sector un prim birou de specialitate - "publicity" in anul 1905. Un an mai tarziu, companiile miniere le-au urmat exemplul, angajandu-l pe ziaristul Ivy Ledbetter Lee ca responsabil al acestei actiuni.

Cu acest prilej el da publicitatii cunoscutul document: "Declaration of Principles" in care arata ca: "Acesta nu este un birou de presa...Planul nostru este de a informa, pe scurt si sincer, in mod rapid si precis, presa si populatia despre actiuni care au valoare si interes pentru aceasta". A doua etapa (1914 - 1919) - a fost marcata de primul Razboi Mondial si de principiul "publicul trebuie informat". Nevoia de incredere a conducatorilor politici era mai mare decat oricand, pentru ca poporul sa accepte sacrificii, in conditiile in care nimic nu ameninta direct natiunea americana.

A fost creata o intreaga structura organizatorica: presedintele Wilson, diversele administratii, un numar imens de cluburi, asociatii, comitete, organizatii etc., ce vor mobiliza, in acest scop, toate mijloacele de sugestionare. Relatiile publice, propaganda, razboiul psihologic, se vor amesteca acum in multiplele activitati de informare ce se desfasurau in interiorul si in exteriorul SUA. Presedintele Wilson l-a solicitat pe George Creel, fost reporter de ziar, sa alcatuiasca un grup puternic care sa activeze ca un consilier pentru el si cabinetul sau, pentru aplicarea unor programe de influentare a opiniei publice, americane si mondiale.

La 6 aprilie 1917 are loc o prima incercare de coordonare a acestor activitati prin crearea acelui "Comitee of Public Information". Acest comitet - sprijinit de presedintele Rooselvelt - a reusit sa mobilizeze opinia publica americana in favoarea masurilor ce vizau implicarea tarii in conflictul din Europa. Totodata, prin "imaginea" creata, el a transformat imprumutul guvernamental destinat finantarii efortului militar intr-un veritabil succes.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.