Scurt istoric al cercetarilor privind Istoria si Spiritualitatea Bizantului

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.13

nivel: Liceu

Pentru Belgia, o alta tara francofona, il mentionam pe Henri Gregoire principalul animator de la Liege al revistei Byzantion, cel care alaturi de Charles Delvoye a fost atras catre istoria artei bizantine sau impreuna cu Francois Halkin si Andre Jacob catre aghiografie [1].
La randul ei Italia s-a remarcat prin varietatea cercetarilor si aici il mentionam pe Agostino Pertusi atras catre is[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Scurt istoric al cercetarilor privind Istoria si Spiritualitatea Bizantului

Pentru Belgia, o alta tara francofona, il mentionam pe Henri Gregoire principalul animator de la Liege al revistei Byzantion, cel care alaturi de Charles Delvoye a fost atras catre istoria artei bizantine sau impreuna cu Francois Halkin si Andre Jacob catre aghiografie [1].
La randul ei Italia s-a remarcat prin varietatea cercetarilor si aici il mentionam pe Agostino Pertusi atras catre istoria ideologiilor sau cea administrativa.

Tot in Italia nu trebuie neglijat si faptul ca la Vatican exista un important centru de studii al manuscriselor si textelor bizantine.
Inainte de 1917 Rusia i-a dat pe: V.G. Vasilievsky, F.O. Uspenskij si A.A. Vasiliev. Revista Vivantijskij Vremennik fondata de Vasilievskij in 1894 si suspendata in 1927, a redevenit dupa cel de-a doilea razboi mondial un instrument indispensabil pentru specialisti.

Trebuie subliniat si faptul ca in Rusia a existat si o scoala solida in domeniul artei bizantine si aici ii enumeram pe V. Lazarev si A.P. Kajdan.Pentru tarile balcanice putem aminti mai intai Iugoslavia cu un G. Ostrogorsky autorul unei Istorii a statului bizantin, apoi in tara noastra avem prezenta inca mitica a lui N. Iorga, sau pe N. Banescu si Gh.I. Bratianu, iar dupa cel de-al doilea razboi pe Alexandru Elian, Nicolae Stanescu, Vasile Grecu, Emilian Popescu, Stelian Brezeanu etc.

In Ungaria ar fi de remarcat numai Gyula Moravscsik, iar in fosta Cehoslovacie trebuie mentionata binecunoscuta revista Byzantinoslavica, cu articole ce pun accentul indeosebi pe relatiile slavo-bizantine. Pentru o alta tara vecina, Bulgaria, avem revista Etudes balkaniques redactata de Institutul de studii balcanice de la Sofia unde au activat cercetatori ca: Vasilka Tapkova-Zaimova, Elisabeta Todorova, Petar Angelov, cu totii urmasi ai lui Ivan Dujcev, mort in 1985.

Nimeni nu se va mira de locul pe care-l ocupa Grecia in studiile bizantine. Nume de bizantinologi in Grecia avem pe: D. Zakythinos si N. Svoronos. Cercetarea este bipolara: la Atena ca si la Tesalonic ea se sprijina pe Universitati si pe doua organisme foarte active, Centrul de cercetari bizantine si Institutul de studii balcanice. Putine subiecte au scapat istoricilor greci, ei fiind astazi din ce in ce mai deschisi pentru vecinii lor din Balcani.

Ei isi publica articolele in reviste ca: Anuarul Asociatiei de studii bizantine (Epeteris Hetaireias byzantinon spoudon), Studii balcanice, sau Cyrillomethodianum. Din acest spatiu geografic nu putem uita nici aportul Ciprului, contributia in domeniul arheologiei si artei, studiile lui Th. Papadopoullos si C. Kyrris asupra istoriei culturale si a sistemului educativ.

Trecand in tarile anglofone, Marea Britanie l-a dat la inceputul secolului al XX-lea pe J.B. Burry specialist in istorie administrativa sau pe J. Gill, D. Nicol, R. Browning cu cercetari pertinente in domeniul culturii. Tot in Anglia merita mentionate Universitatile de la Oxford si Cambridge, iar la Birmingham exista un centru de studii animat de A.M. Bryer, cu un colocviu bizantin anual.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.