Scurt istoric al aparitiei prezumtiei nevinovatiei

5x puncte

categorie: Drept

nota: 7.69

nivel: Facultate

Evoluția principiului prezumției nevinovăției în Republica Moldova.
Pentru prima dată principiul prezumției nevinovăției a fost consacrat în Constituția Republicii Moldova adoptată de Parlamentul Republicii Moldova la 29 iulie 1994.

Această Constituție a preluat normele internaționale cu privire la drepturile omului din declarația universală a drepturilor omului din 10 dece[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Scurt istoric al aparitiei prezumtiei nevinovatiei

Evoluția principiului prezumției nevinovăției în Republica Moldova.
Pentru prima dată principiul prezumției nevinovăției a fost consacrat în Constituția Republicii Moldova adoptată de Parlamentul Republicii Moldova la 29 iulie 1994.

Această Constituție a preluat normele internaționale cu privire la drepturile omului din declarația universală a drepturilor omului din 10 decembrie 1948.

Conform Constituției este creat un sistem de organe de stat abilitate cu promovarea și apărarea drepturilor omului, este creat un sistem judiciar care este ca o garanție a promovării principiul prezumției nevinovăției.
Pentru a demonstra caracterul de principiu fundamental al procesului penal se impune o scurtă incursiune istorică cu prezentarea principalelor documente care au consacrat prezumția de nevinovăție.

Astfel concluzionând putem afirma că pentru prima dată prezumția nevinovăției ca principiu fundamental al procesului penal și ca drept fundamental a fost consacrat în Declarația Franceză a Drepturilor omului și cetățeanului, precum și în Constituția Statelor Unite.

Acesta a constituit o reacție față de procesul penal inchizitorial în care în mod practic cel implicat într-o cauză penală era presupus totdeauna vinovat, revenindu – i obligația dovedirii propriei nevinovății. Simțindu-se nevoia de consacrare a acestei prezumții în documente cu caracter internațional, ea a fost înscrisă în articolul 11 din Declarația Universală a drepturilor omului, adoptată de Adunarea generală a ONU la 10 decembrie 1948, făcându-se în același timp recomandări ca legislațiile statelor membre ale ONU să înscrie norme privind prezumția nevinovăției.

În prezent legislațiile tuturor statelor cuprind dispoziții din care se desprinde direct sau indirect această regulă spre deosebire de alte principii ale justiției. După cum s-a menționat înscrierea acestei prezumții în legislațiile marii majorități a statelor lumii constituie o victorie importantă împotriva concepțiilor potrivit cărora ar exista criminali înnăscuți, care au o predispoziție patologică față de săvârșirea infracțiunilor și pentru care nu ar putea opera prezumția de nevinovăție.

Astfel în declarația universală a drepturilor omului găsim consacrat principiul potrivit căruia: orice om trebuie considerat nevinovat până la proba culpabilității sale, dacă se consideră indispensabil să fie arestat, orice severitate care n-ar fi necesară pentru a se asigura de persoana sa, trebuie să fie în mod riguros reprimată prin lege.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.