Scurt istoric al alpinismului

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.65

nivel: Facultate

Cine a urcat primul pe munte, nu se stie. In istoria alpinismului se aminteste insa de traversarile pe care armatele romane le-au facut peste Alpi, de senzationala trecere peste aceiasi munti a armatei cartagineze comandate de Hannibal (armata care cuprindea si citeva zeci de elefanti), de ascensiunea lui Petrarca pe Mont Venteux in secolul al XIV-lea si de alte ascensiuni ale unor izolati indrazn[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Scurt istoric al alpinismului

Cine a urcat primul pe munte, nu se stie. In istoria alpinismului se aminteste insa de traversarile pe care armatele romane le-au facut peste Alpi, de senzationala trecere peste aceiasi munti a armatei cartagineze comandate de Hannibal (armata care cuprindea si citeva zeci de elefanti), de ascensiunea lui Petrarca pe Mont Venteux in secolul al XIV-lea si de alte ascensiuni ale unor izolati indrazneti. Dintre acestia merita a fi mentionat in special Antoine de Viile din Dauphine (Franta), care in anul 1492 face o escalada pe Muntele Acul, numit si Muntele Inaccesibil din cauza unui turn de calcare ce alcatuia virful sau, pe care nu se urcase nimeni.

Antoine de Ville a facut ascensiunea doar pentru a arata ca se poate urca acest munte si a folosit pentru aceasta si mijloace artificiale (scari de lemn). Fapta izolata a acestui precursor al alpinismului nu poate fi socotita totusi ca punct de plecare, sute de ani dupa aceea nemaigasindu-se imitatori.

Alpinismul ca sport s-a nascut catre sfirsitul secolului al XVIII-lea, cind, dupa indemnul unui om de stiinta elvetian, Horace Benedict de Saussure, doi francezi din Chamonix -- Balmat si Paccard -- reusesc sa urce la 8 august 1786, pentru prima oara, pe Mont Blanc, virful cel mai inalt al Alpilor si totodata al continentului nostru (4816 m altitudine).

Isprava lor, dar mai ales ascensiunea lui Saussure, condus de Balmat si insotit de inca 17 ghizi, din anul urmator (3 august 1787) a facut mare vilva, atragind atentia opiniei publice asupra unei noi activitati: alpinismul.In secolul al XIX-lea au fost cucerite toate virfurile Alpilor, dupa care au fost atacate lanturile de munti din afara Europei. In Alpi, la urcarea pe versantii si crestele dificile, s-au folosit nu numai fringhia si pioletul, ci si pitoanele.
Cea mai mare inaltime din lume a fost atinsa tot de alpinismul stiintific: o expeditie engleza a urcat in anul 1922 pe muntele Everest la inaltimea de 8 300 m.

In Carpatii romanesti alpinismul, considerat ca actiune de escaladare a unor inaltimi, cu metode specializate, a aparut catre sfirsitul secolului trecut, intirzierea se datoreste faptului ca muntii nostri, avind inaltimi medii, au fost in general cercetati de om din cele mai vechi timpuri, asa ca nu a fost nevoie de aparitia alpinismului pentru cucerirea lor, cu exceptia unor versanti mai abrupti.

Printre pionierii alpinismului romanesc trebuie amintit Nestor Urechea, care, sub conducerea vinatorilor de capre Gelepeanu si Butmaloiu, a facut ascensiunea vailor din Bucegi (Valea Seaca a Caraimanului, partial, Valea Malinului, Valea Alba etc.).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.