Scule si dispozitive utilizate la filetare

5x puncte

categorie: Fizica

nota: 9.72

nivel: Facultate

Forma si dimensiunile filetelor se reprezinta prin sectiunea plana care trece prin axa surubului (sectiune axiala). Pentru exemplificare, in fig. 1 este aratata o sectiune printr-o imbinare cu pilet cu profil simetric (surub si piulita). Portiunea de suprafata filetata pe care surubul si piulita sint in contact pe inaltinea radiala t2, suporta intreg efortul axial. Celelalte parti care nu sint in [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Scule si dispozitive utilizate la filetare

Forma si dimensiunile filetelor se reprezinta prin sectiunea plana care trece prin axa surubului (sectiune axiala). Pentru exemplificare, in fig. 1 este aratata o sectiune printr-o imbinare cu pilet cu profil simetric (surub si piulita). Portiunea de suprafata filetata pe care surubul si piulita sint in contact pe inaltinea radiala t2, suporta intreg efortul axial. Celelalte parti care nu sint in contact trebuie sa fie astfel dimensionate incat sa nu impiedice contactul flancurilor filetelor.

Dimensiunile care determina pozitia flancurilor servesc ca baza si sint egale, atat pentru surub cat si pentru piulita. Pasul filetului p este distanta dintre doua flancuri consecutive avan aceeasi inclinare, masurata paralel cu axa surubului. Filetul este cu un singur inceput, daca avansarea axiala a piulitei la o simpla rotatie este egala cu pasul.

La surubul cu filet avand mai multe inceputuri, pasul este distanta dintre flancurile de aceasi inclinare a filetului cu acelasi inceput, masurat parale cu axa. In acest caz pasul se numeste pas real, spre deosebire de pasul aparent al filetului cu mai multe inceputuri (numit si diviziune) care este distanta intre doua flancuri consecutive, masurata paralel cu axa filetului.

Pasul filetelor metrice se masoara in milimetri. La alte filete pasul se exprima in toli sau prin numarul de pasi de tol, adica prin numarul de spire ale filetului pe un tol din lungimea lui. Jumatatea unghiului flancurilor filetului este unghiul cuprins intre perpendiculara pe axa si unu dintre cele doua flancuri ale filetului. La filetele simetrice, ambele unghiuri sant egale; la cele asimetrice, ele sant diferite si se noteaza cu α1 si α2.

Diametrul mediu al flancurilor filetilui surubului d2 este distanta intre doua flancuri opuse. Daca aceasta distanta este considerata in mijlocul flancurilor filetului ascutit, atunci d2 este diametrul unui cilintru cuaxiali pe care grosimea filetului este egale cu golul dintre doua filete consecutive. La filetele asimetrice, ca diametrul d2 se ia diametrul cilindrului pe care grosimea filetului este egale cu golul dintre doua filete. Diametrul exterior al filetului surubului d este distanta intre punctele extreme ale filetului, masurata perpendicular pe axa.

Diametrul inferior al filetului surubului d1 este distata masurata perpendicular pe axa intre punctele ce mai apropiate lae filetului de axa surubului. Dimetrul mediu al flancurilor filetului piulitei D2 este distanta perpendiculara pe axa, intre doua flancuri opuse. Daca diametrul mediu este considerat in mijlocul flancului filetului ascutit, atunci D2 este diametrul unui cilindru coaxial pe care grosimea filetului este egala cu golul intre doua filete consecutive.

La filetele asimetrice, diametrul mediu este egal cu cel al cilindrului pe care grosimea filetului este egala cu golul dintre filete. Diametrul exterior al filetului piulitei D este distanta masurata perpendicular pa axa intre punctele extreme ale filetului piulitei. La surubul cu filet avand mai multe inceputuri, pasul este distanta dintre flancurile de aceasi inclinare a filetului cu acelasi inceput, masurat parale cu axa.

In acest caz pasul se numeste pas real, spre deosebire de pasul aparent al filetului cu mai multe inceputuri (numit si diviziune) care este distanta intre doua flancuri consecutive, masurata paralel cu axa filetului. Pasul filetelor metrice se masoara in milimetri. La alte filete pasul se exprima in toli sau prin numarul de pasi de tol, adica prin numarul de spire ale filetului pe un tol din lungimea lui.

Jumatatea unghiului flancurilor filetului este unghiul cuprins intre perpendiculara pe axa si unu dintre cele doua flancuri ale filetului. La filetele simetrice, ambele unghiuri sant egale; la cele asimetrice, ele sant diferite si se noteaza cu α1 si α2. Diametrul mediu al flancurilor filetilui surubului d2 este distanta intre doua flancuri opuse. Daca aceasta distanta este considerata in mijlocul flancurilor filetului ascutit, atunci d2 este diametrul unui cilintru cuaxiali pe care grosimea filetului este egale cu golul dintre doua filete consecutive.

La filetele asimetrice, ca diametrul d2 se ia diametrul cilindrului pe care grosimea filetului este egale cu golul dintre doua filete. Diametrul exterior al filetului surubului d este distanta intre punctele extreme ale filetului, masurata perpendicular pe axa. Diametrul inferior al filetului surubului d1 este distata masurata perpendicular pe axa intre punctele ce mai apropiate lae filetului de axa surubului.

Dimetrul mediu al flancurilor filetului piulitei D2 este distanta perpendiculara pe axa, intre doua flancuri opuse. Daca diametrul mediu este considerat in mijlocul flancului filetului ascutit, atunci D2 este diametrul unui cilindru coaxial pe care grosimea filetului este egala cu golul intre doua filete consecutive. La filetele asimetrice, diametrul mediu este egal cu cel al cilindrului pe care grosimea filetului este egala cu golul dintre filete.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.