Scrutinul uninominal

3x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 9.87

nivel: Facultate

Norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputatilor este de 1 deputat la 70.000 de loc.Norma de reprezentare pentru Senat este de 1 senator la 160.000 de loc.Pentru organizarea alegerilor se constituie circumscriptii electorale la nivelul celor 41 de judete, o circumscriptie electorala in municipiul Bucuresti si o circumscriptie separata pentru romanii cu domiciliul in afara Romaniei ( 43 ci[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Scrutinul uninominal

Norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputatilor este de 1 deputat la 70.000 de loc.Norma de reprezentare pentru Senat este de 1 senator la 160.000 de loc.Pentru organizarea alegerilor se constituie circumscriptii electorale la nivelul celor 41 de judete, o circumscriptie electorala in municipiul Bucuresti si o circumscriptie separata pentru romanii cu domiciliul in afara Romaniei ( 43 circumscriptii in total).
In cadrul fiecareia dintre cele 43 de circumscriptii electorale se constituie colegii uninominale in baza normei de reprezentare dupa cum urmeaza:

nr. colegiilor uninominale pentru Camera Deputatilor, respectiv pentru Senat se determina prin raportarea nr. de locuitori ai fiecarei circumscriptii electorale la care se adauga un colegiu de deputati, respectiv de senatori pentru ceea ce depaseste jumatatea normei de reprezentare, fara ca nr. de colegii de deputati intr-o circumscriptie electorala sa fie mai mic de 4, iar cel de senatori mai mic de 2
nr. de locuitori avuti in vedere la calculul nr. de colegii uninominale care se delimiteaza in cadrul fiecarui judet este cel rezultat in urma urma ultimului recensamant al populatiei

Orice tip de alegeri au loc intr-o singura zi pe intreg teritoriul tarii.
alegeri anticipate - alegeri organizate in cazul dizolvarii inainte de termen a organului ales (pt. Camera Deputatilor si Senat).
alegeri partiale - alegeri organizate in cazul anularii alegerilor intr-o circumscriptie electorala, precum si in cazul in care un mandat de deputat sau senator a devenit vacant.alianta electorala - o asociere intre partide politice si/sau aliante politice si/sau organizatii a cetatenilor apartinand minoritatilor nationale in scopul participarii la alegeri, inregistrate la organismul electoral competent.

alianta politica - asocierea intre partidele politice pe baza unui protocol de asociere inregistrat la Tribunalul Bucuresti potrivit Legii partidelor politice nr. 14/2003.
circumscriptia electorala - unitate administrativ teritoriala (judet sau municipiul Bucuresti); exista si o circumscriptie electorala a cetatenilor cu domiciliul in strainatate.
colegiul uninominal - subunitate a circumscriptiei electorale in care este atribuit un singur mandat.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.