Scrutinul - sisteme electorale

7x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 10.00

nivel: Liceu

Acest sistem, care mai este cunoscut si sub denumirea de sistem plurinominal, presupune ca alegatorul sa aleaga mai multi candidati inscrisi pe o lista. Fiecare alegator voteaza asadar pentru o lista propusa de un partid politic; in acest fel, alegatorul nu acorda votul uneia sau alteia dintre persoanele aflate pe lista, ci partidului de care il leaga afinitati politice. Consecintele privind circu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Scrutinul - sisteme electorale

Acest sistem, care mai este cunoscut si sub denumirea de sistem plurinominal, presupune ca alegatorul sa aleaga mai multi candidati inscrisi pe o lista. Fiecare alegator voteaza asadar pentru o lista propusa de un partid politic; in acest fel, alegatorul nu acorda votul uneia sau alteia dintre persoanele aflate pe lista, ci partidului de care il leaga afinitati politice. Consecintele privind circumscriptiile se materializeaza in intinderea lor foarte mare, de regula identificandu-se cu o unitate administrativ-teritoriala.

In acest sistem, partidele politice joaca rolul cel mai important, scrutinul fiind mai mult o optiune politica a alegatorilor. Alegatorii isi exprima optiunile pentru o lista de candidati, care reprezinta un partid politic, o orientare politica si nu pentru o anumita persoana, ca in cazul scrutinului majoritar uninominal.In literatura de specialitate, se arata ca exista mai multe variante ale scrutinului de lista care, tehnic, devine mai complicat, pentru ca, prin intermediul lor, se creeaza posibilitatea modificarii listelor de catre alegatori. Asemenea variante sunt panasajul si votul preferential (alternativ).

Astfel, adesea, tipurile de scrutin se combina. Listele propuse de partide pot fi de multe feluri: liste blocate (alegatorul este obligat sa voteze lista de candidati propusa in intregime, fara sa poata sa o modifice in vreun fel.); liste neblocate (alegatorul poate modifica ordinea de prezentare a candidatilor propusi), acest sistem se mai numeste si vot preferential; liste complete (numarul candidatilor propusi coincide cu numarul mandatelor disputate); liste incomplete (se urmareste obtinerea cel putin a unor mandate); scrutinul de lista cu "prima majoritara" (partidul care a obtinut in primul tur de scrutin de lista majoritatea calificata a voturilor exprimate, adica mai mult decat 50% + 1, primeste toate mandatele disputate in circumscriptia respectiva);

Votul preferential (care mai este denumit si alternativ, creeaza posibilitatea alegatorului de a modifica doar ordinea candidatilor pe o lista electorala, fara insa a putea sa combine listele. El combina intr-un singur tur de scrutin efectele a doua tururi.) scrutinul combinat (creeaza posibilitatea alegatorului de a intocmi chiar el lista de candidati, combinand mai multe asemenea liste. Prin intermediul panasajului, alegatorii pot modifica continutul listei asa cum doresc, datorita marii libertati de apreciere pe care o da aceasta varianta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.