Scrisoarea Maresalului Antonescu catre avocatul Filderman

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.82

nivel: Facultate

Domnule Filderman, nimeni nu poate sa fie mai sensibil ca mine la suferintele celor umili si fara aparare. Inteleg durerea dumneavoastra dar trebuie, dar mai ales trebuie sa intelegeti si dumneavoastra toti, la timp, pe a mea care era aceea a unui neam intreg. Va ganditi, v-ati gandit ce s-a petrecut in sufletele noastre anul trecut, la evacuarea Basarabiei, si ce se petrece azi, cand zi cu zi, ce[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Scrisoarea Maresalului Antonescu catre avocatul Filderman

Domnule Filderman, nimeni nu poate sa fie mai sensibil ca mine la suferintele celor umili si fara aparare. Inteleg durerea dumneavoastra dar trebuie, dar mai ales trebuie sa intelegeti si dumneavoastra toti, la timp, pe a mea care era aceea a unui neam intreg. Va ganditi, v-ati gandit ce s-a petrecut in sufletele noastre anul trecut, la evacuarea Basarabiei, si ce se petrece azi, cand zi cu zi, ceas cu ceas, platim cu marinimie si in sange, cu foarte mult sange, ura cu care coreligionarii dumneavoastra din Basarabia ne-au tratat la retragerea din Basarabia si ne-au tratat de la Nistru pana la Odessa si pe meleagurile Marii de Azov?

Dar potrivit unei traditii, voiti sa va transformati si de astadata, din acuzati in acuzatori, facandu-va ca uitati pricinile care au determinat situatiile pe care le plangeti. Sa-mi dati voie sa va intreb, si prin dumneavoastra sa intreb pe toti coreligionarii dumneavoastra care au aplaudat frenetic, cu cat suferintele si loviturile primite de noi erau mai mari. Ce ati facut dumneavoastra anul trecut, cand ati auzit cum s-au purtat evreii din Basarabia si Bucovina fata de trupele romanesti care se retrageau si care pana atunci aparasera linistea si belsugul acelor evrei?

Va reamintesc eu:
Inainte chiar de aparitia trupelor sovietice, evreii cei aparati, din Basarabia si Bucovina, au scuipat ofiterii nostri, le-au smuls epoletii, le-au rupt uniformele si cand au putut au omorat miseleste soldatii cu batele. Avem dovezi. Aceiasi ticalosi au intampinat venirea trupelor sovietice cu flori si au sarbatorit-o cu exces de bucurie. Avem fotografii doveditoare.

Drept raspuns la marinimia cu care ati fost primiti in mijlocul nostru si tratati, evreii dumneavoastra, ajunsi comisari sovietici, imping trupele sovietice din regiunea Odessa, printr-o teroare fara seaman, marturisita de prizonierii rusi, la un masacru inutil, numai pentru a ne provoca noua pierderi. In regiunea Marii de Azov, trupele noastre, retragandu-se temporar, si-au lasat pe loc cativa ofiteri si soldati raniti.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.