Scriitor alchimist

3x puncte

categorie: Romana

nota: 7.77

nivel: Liceu

COACEREA" PIETREI FILOSOFALE DUREAZA APROAPE DOI ANI

Alti oameni de stiinta celebrii vizitati de diversi alchimisti au fost Jan Baptista van Helmont (descrie experienta in Ortus Medicine), si Robert Boyle.
Pentru Mircea Carstea, relatia cu alchimia a inceput printr-un vis, cu aproximativ sapte ani in urma."Citisem ceva carti despre alchimie, interesat doar in recuperarea unui[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Scriitor alchimist

COACEREA" PIETREI FILOSOFALE DUREAZA APROAPE DOI ANI

Alti oameni de stiinta celebrii vizitati de diversi alchimisti au fost Jan Baptista van Helmont (descrie experienta in Ortus Medicine), si Robert Boyle.
Pentru Mircea Carstea, relatia cu alchimia a inceput printr-un vis, cu aproximativ sapte ani in urma."Citisem ceva carti despre alchimie, interesat doar in recuperarea unui imaginar si a unei atmosfere de epoca. Incercasem sa citesc cateva in original, dar am fost coplesit de multitudinea simbolurilor si alegoriilor obscure.

Pana cand am avut un vis, in care imi priveam propriul chip, lucru care nu mi s-a mai intamplat, si am auzit o voce care m-a felicitat ca am iesit din confuzie si m-am intors la Arta. Din acel moment am inceput sa inteleg simbolurile si alegoriile hermetice care pana atunci mi s-au parut simple jocuri de imaginatie.

Am tradus din fraceza si engleza tot ce mi s-a parut interesant in scrierile alchimice: Basilius Valentin, Eirineus Philaetas, Artephius etc. Si m-am apucat de lucru."
Un om care vrea sa devina alchimist trebuie sa descifreze reteta descrisa ermetic intr-o multime de carti vechi de specialitate. E nevoie de o anumita initiere ca sa poti intelege codurile. Dar intai trebuie gasite cartile. Dupa descifrare incepe combinarea elementelor.

Cele mai importante operatii descrise in tratatele clasice de alchimie si care au drept finalitate obtinerea pietrei filosofale incepe cu extragerea din mercurul obisnuit a unui ferment special numit de alchimisti "Mercurul filosofilor". Acesta este amestecat cu aurul si argintul, pentru a obtine fermentul de aur si fermentul de argint.

Cei trei fermenti se amesteca intr-un vas de sticla verde foarte solid, in forma de ou. Se inchide ermetic vasul si se pune la fiert intr-un furnal special numit de alchimisti "athanor". In timpul "coacerii" in athanor materia din ou isi modifica aspectul. Mai intai devine neagra, stare cunoscuta sub denumirea de "cap de corb". Urmeaza o albire stralucitoare.

Materia fixata la culoarea alba serveste pentru transmutarea oricarui metal in argint. Aceasta operatiune dureaza un an.
Daca se continua coacerea materialul trece prin toate culorile curcubeului, pentru a se opri la rosu. Atunci piatra este aproape terminata, in sensul ca in aceasta stare zece grame de Piatra Filosofala nu transmuta mai mult de douazeci de grame d emetal.

Pentru a desavarti piatra, aceasta se aseaza din nou in ou de sticla, cu putin mercur filosofal, si reincepe procesul de incalzire, timp de trei luni. Culorile reapar ca si la prima operatiune. In aceasta stare, Piatra Filosofala transmuta in aur de zece ori greutatea sa.

Dupa a treia incalzire, care dureaza o luna, piatra poate tansmuta aur de o mie de ori greutatea sa.
In sfarsit se mai coace o data si se obtine Piatra Filosofala perfecta, care transmuta aur pur de zece mii de ori greutatea sa.
Cartile de alchimie spun insa ca niciodata nu va obtine Piatra Filosofala cel care nu a ucis in el definitiv atractia fata de aur si averi.
Cele descrise mai sus sunt numite de alchimisti "Marea Opera". Prin ea, alchimistul cauta, de fapt, calea nemuririi. Primul alchimist roman, din cate se stie, a fost Nelchior Cibinensis (din Cibin) care a fost contemporan cu Mihai Viteazul si a trait multa vreme la curtea imparatului austriac Rudolf II, in prima jumatate a secolului al XVII-lea.

Un alchimist roman celebru, practic primul scriitor roman alchimist, a fost domnitorul Dimitrie Cantemir. in Istoria Ieroglifica, Cantemir spune ca istoria lumii evolueaza dupa un plan general, o data cu propriul ei Creator, dar exista oameni predestinati sa "indulceasca" amanuntele acestui plan, ceea ce poate modifica si istoria.
La final trebuie spus ca in incinta Kunstistorisches Museum din Viena exista un exponat care se numeste Alkimistiches Medallion. Este un medalion din aur alchimic obtinut in 1677 cu ajutorul Pietrei Filosofale de catre calugarul Augustin Wentzel Seiler si Leopold I al Germaniei, cel inebunit dupa alchimie. Aceasta este dovada palpabila. Piatra Filosofala?...

"AM DORIT SA DEVIN SCRIITOR LA 18 ANI"

Nascut in anul 1963, Mircea Carstea isi ia licienta de geolog in 1987, si lucreaza trei ani ca geolog de subteran. Intre 1991-1994 este profesor, cu gradul de profesor definitiv. Se inscrie la Facultatea de Teologie din Sibiu, pe care o intrerupe in 1994. Actual este secretarul de redactie al revistei „Viata Romaneasca". Am dorit sa devin scriitor d ela 18 ani".

"Psihodrama sau asaltul nebunilor" este o piesa de teatru, aparuta la editura Semne, in care actiunea se petrece intr-o casa de nebuni speciala, unde sunt internati exclusiv cei lipsiti de morala. Tema este reluata in romanul "Existenta este o boala", in pregatire.

"Institutia" este o carciuma in care se practica meseria de a da dreptate. Daca dai ceva de mancare si de bautura cei care au aceasta ocupatie iti spun ceea ce vrei sa auzi, iti dau dreptate la orice spui, la orice gandesti. Editura: Pontica.

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.