Scopul studierii etnografiei

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.77

nivel: Facultate

Sfera de cunostinte a etnografiei ne ofera informatii despre etnogeneza, procese etnice si formarea poporului, limba si religie, asezari si locuinte, ocupatii, cultura materiala si spirituala, modul de trai in familie si altele.Specificul de abilitati este de a sti metodologic cum se fac cercetarile etnografice si cum se evidentiaza particularitatile specifice si generale, de a putea citi si desci[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Scopul studierii etnografiei

Sfera de cunostinte a etnografiei ne ofera informatii despre etnogeneza, procese etnice si formarea poporului, limba si religie, asezari si locuinte, ocupatii, cultura materiala si spirituala, modul de trai in familie si altele.Specificul de abilitati este de a sti metodologic cum se fac cercetarile etnografice si cum se evidentiaza particularitatile specifice si generale, de a putea citi si descifra fenomenele etnoculturale in raport cu zona si etniile respective, de a cunoaste cultura traditionala materiala si spirituala a popoarelor, de a aprecia socul culturii moldovenesti in dezvoltarea culturii universale, de a aprecia schimbarile actuale si altele.

Cuvinte-cheie: etnografie, etnologie, antropologie, popor, etnie, procese etnice, etnogeneza, cultura materiala, cultura spirituala, probleme, cercetari stiintifice.Etnografia in contextul stiintelor umanistice: istoria, etnologia, etnolingvistica, etnosociologia, etnopedagogia, etnodemografia etc.Specificul izvoarelor si metodelor de cercetare.Cuvinte-cheie: izvoare, metodologie, evolutie, areal, structura, sistem, morfologia fenomenului, cartografie, clasificare, tip.

Izvoarele sunt date de marturii ale calatorilor, arhive de documente, acte emise de cancelariile domnesti, izvoare literare, folclor, izvoare grafice, colectii muzeistice.Metode de cercetare in etnografie: cercetari de teren, chestionare tematice si metode de fixare a materialelor, pasaportizarea obiectelor, istorico-comparativa sau evolutiva, arealo-comparativa, sistematica, analiza structural-morfologica, cartografierea. Clasificarea si tipologizarea. Selectarea, analiza si sinteza in stabilirea particularitatilor etnice.

Observatii etnografice in izvoarele din antichitate avem de la Herodort, Strabon, Cezar, Tacit etc. Date etnografice in izvoarele din evul mediu: Ibn-Fadlan, Olano Carpini, Marco Polo, Ibn-Batuta s.a. Marele descoperiri geografice din sec. XV-XVIII. Aparitia etnografiei ca ramura a stiintei. Societati de etnografie in Franta, Anglia, Germania, Rusia. Etnografia are legaturi si cu alte stiinte cum ar fi: antropologia, arheologia, geografia, lingvistica.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.