Scopul si functiile criminologiei

1x punct

categorie: Drept

nota: 8.00

nivel: Facultate

SCOPUL. Pentru precizarea scopului criminologiei este necesar sa se ia in consideratie, pe de o parte, raporturile criminologiei cu alte stiinte, dar mai ales cu stiintele penale, iar pe de alta parte stadiul actual de cunostinte teoretice si metodologice pe care criminologia le-a acumulat.

In ansamblul lor, stiintele penale urmaresc sa fundamenteze o politica penala eficienta [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Scopul si functiile criminologiei

SCOPUL. Pentru precizarea scopului criminologiei este necesar sa se ia in consideratie, pe de o parte, raporturile criminologiei cu alte stiinte, dar mai ales cu stiintele penale, iar pe de alta parte stadiul actual de cunostinte teoretice si metodologice pe care criminologia le-a acumulat.

In ansamblul lor, stiintele penale urmaresc sa fundamenteze o politica penala eficienta in lupta impotriva criminalitatii, care sa apere valorile fundamentale ale societatii, sa previna criminalitatea si sa traga la raspundere penala pe cei vinovati. Acestea constituie scopul general al acestor discipline, scop pe care il urmareste in egala masura si criminologia.

Infaptuirea scopului general se realizeaza insa de fiecare disciplina stiintifica prin modalitati specifice. in consecinta, pe langa scopul general exista si un scop particular si imediat. Acesta din urma constituie criteriul de departajare dintre diferitele domenii ce se ocupa cu studiul criminalitatii. Criminologia traditionala, studiind crima, criminalul si criminalitatea, a urmarit relevarea cauzelor care ii determina pe oameni sa savarseasca atare acte reprobabile.

In acest sens, criminologul francez J. Leaute considera ca scopul criminologiei generale este sa cerceteze raporturile in cadrul carora se produce fenomenul criminalitatii si sa desprinda acei factori cu caracter general care deosebesc delincventul de nondelincvent, pe cand scopul criminologiei clinice il constituie reconstituirea interactiunilor particulare (specifice) care au condus individul la comiterea crimei.

Indiferent de orientarea teoretica, "criminologia traditionala" a fost dominata de paradigma etiologica (studierea cauzelor), desi nu pot fi
ignorate si acele opinii care au sustinut ca stiinta criminologiei nu se limiteaza numai la studierea cauzelor, ci urmareste si elaborarea unor masuri de profilaxie a criminalitatii. Schimbarile intervenite in deceniile 6 si 7 ale secolului XX cu privire la obiectul criminologiei, determinate de ceea ce am numit "criminologia reactiei sociale" au dus si la unele schimbari cu privire la conceptia despre scopul criminologiei.

S-a sustinut ca aceasta nu ar trebui sa se limiteze la dezvaluirea acelor trasaturi sau particularitati specifice crimei si mai ales criminalului, care l-ar deosebi de noncriminal ci, sa procedeze mai ales la o operatie de "despecificare", care sa arate ca dimpotriva nu exista nici o deosebire intre criminal si noncriminal, crima si criminalul nefiind decat consecinta reactiei sociale.

Pretinzand a avea un obiect de studiu diferit de criminologia traditionala, criminologia reactiei sociale, sau noua criminologie cum mai este denumita, isi revendica intr-o prima etapa un scop si functii diferite de aceasta. Scopul criminologiei reactiei sociale ar fi acela de a descifra mecanismele prin care se "fabrica" deosebirile dintre criminali si noncriminali, de a "demistifica" crima si in final de a o elimina definitiv din categoria formelor de devianta.

Fie ca paradigma reactiei sociale a inlocuit pentru o vreme paradigma etiologica, fie ca s-a constituit ulterior ca o alternativa a acesteia, scopul criminologiei s-a extins. In prezent se considera ca stiinta criminologiei are ca scop verificarea ipotezelor privind cauzele criminalitatii si reactia sociala fata de acestea, urmarind in plan practic prevenirea criminalitatii, umanizarea formelor de reactie sociala si tratamentul delincventilor.

Atat atingerea scopului particular (imediat), cat si a scopului general este insa, fara indoiala, conditionata de progresul cercetarii stiintifice. Ca parte integranta a stiintei contemporane, criminologia este necesar sa-si dirijeze prioritatile, sa coordoneze eforturile si sa conjuge rezultatele cu acele domenii de cercetare din care s-a desprins in vederea realizarii scopului mentionat.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.