Scopul administratiei

5x puncte

categorie: Drept

nota: 9.71

nivel: Facultate

Interesul general nu se limiteaza doar la interesul comunitatii, considerata ca o entitate distincta fata de cei care o compun si superioara lor, dar preia si dezvolta si unele necesitati umane ale indivizilor. Actiunea administratiei tinde la satisfacerea interesului general, dar acest scop nu exclude o gestiune atenta, supusa rentabilitatii si profitului. Astazi, exista tendinta de a include, in[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Scopul administratiei

Interesul general nu se limiteaza doar la interesul comunitatii, considerata ca o entitate distincta fata de cei care o compun si superioara lor, dar preia si dezvolta si unele necesitati umane ale indivizilor. Actiunea administratiei tinde la satisfacerea interesului general, dar acest scop nu exclude o gestiune atenta, supusa rentabilitatii si profitului. Astazi, exista tendinta de a include, in vederea realizarii interesului general, o preocupare de ordin economic care pretinde o oarecare apropiere de activitatea privata [2].
Mijlocul de actiune al administratiei in vederea realizarii interesului general este puterea publica.

Puterea publica reprezinta ansamblul prerogativelor acordate administratiei pentru a-i permite sa prevaleze interesul general, fata de interesele particularilor [3]. Insa intotdeauna este necesar recursul la puterea publica in obtinerea interesului general, vointa administratiei intalneste pe cea a administratilor si ea poate recurge la tehnica contractului. Dar apelarea la deciziile unilaterale ramane procedeul caracteristic si cel mai des uzitat al actiunii administratiei.

Administratia apare in acest context descris mai sus ca o activitate a autoritatilor publice, care la nevoie poate utiliza prerogativele puterii publice, pentru satisfacerea interesului general [4].
Uneori si societatile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, cat si alte organizatii de interes public pot realiza activitati de administratie publica si sa emita acte administrative, ceea ce pretinde ca notiunea de autoritate administrativa sa fie interpretata in sens larg, tocmai pentru ca si aceste acte administrative sa poata fi atacate in justitie potrivit Legii nr. 29/1990 [5].

Din acest punct de vedere si organele de conducere ale puterii legislative sau puterii judecatoresti pot emite acte administrative, ce pot fi supuse controlului Legii nr. 29/1990 (de exemplu numirea si revocarea din functie a functionarilor Camerei Deputatilor) [6].
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.