Scolioza

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.55

nivel: Facultate

In cazurile de scolioza medie sau severa, curburile coloanei continua sa se accentueze in timp. In perioada de crestere, cum ar fi cresterea rapida din timpul adolescentei, curburile se pot agrava. Curburile mai mici de 30 de grade adesea se opresc din evolutie odata cu stoparea cresterii scheletului, in timp ce curburile mai mari se pot agrava pe toata perioada adolescentei iar evolutia poate con[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Scolioza

In cazurile de scolioza medie sau severa, curburile coloanei continua sa se accentueze in timp. In perioada de crestere, cum ar fi cresterea rapida din timpul adolescentei, curburile se pot agrava. Curburile mai mici de 30 de grade adesea se opresc din evolutie odata cu stoparea cresterii scheletului, in timp ce curburile mai mari se pot agrava pe toata perioada adolescentei iar evolutia poate continua si la maturitate, daca nu sunt tratate.

Doar aproximativ 10% dintre copii diagnosticati cu scolioza necesita tratament (fie corset sau interventie chirurgicala).
Factorii ce pot sugera un potential de crestere al curburii coloanei includ: - varsta copilului si stadiul de dezvoltare sau maturitate al scheletului cand a fost diagnosticata scolioza. Cu cat este mai putin maturizat scheletul in momentul diagnosticarii, cu atat mai mare este sansa ca scolioza sa se agraveze in timp.

Varsta scheletului, determinata prin testul Risser, este utilizata pentru a determina riscul agravarii curburii
- marimea curburii. Cu cat este mai mare curbura cu atat mai mare este si riscul de a se agrava in timp
- localizarea si forma curburii. Curburile situate in partea superioara a coloanei vertebrale se agraveaza adesea mai mult decat cele situate in partea inferioara a coloanei. Fetele au mai mare probabilitatea de a face scolioza cu curburi mai mari si mai severe decat baietii.

Pe masura ce scolioza se agraveaza, vertebrele se rotesc spre interiorul inelului de curbura. Daca este afectata partea superioara a coloanei vertebrale, coastele se aglomereaza pe o parte a corpului si se departeaza pe partea opusa. Curbura poate determina ingustarea spatiului dintre vertebre. Vertebrele pot sa se subtieze pe partea externa a curburii.

In cazul curburilor severe, defomarea coastelor (gibozitatea) poate reduce cantitatea de aer din plaman determinand inima sa faca un efort suplimentar pentru a pompa sange in tesutul pulmonar comprimat. In timp, aceasta poate duce la aparitia insuficientei cardiace.

Desi este neobisnuit, copii se pot naste cu scolioza (scolioza congenitala) sau aceasta poate sa apara in primele luni de viata (scolioza infantila). Scolioza prezenta de la nastere sau cea care apare imediat dupa nastere se poate agrava mai mult in timp decat scolioza aparuta mai tarziu in viata. Oricum, in unele cazuri, curburile congenitale nu se agraveaza in timp, iar unele curburi ce apar dupa nastere au o evolutie mai buna si fara tratament.

Factorii care cresc riscul unei persoane de a dezvolta scolioza, includ:
- istoria familiala. Se cunoaste faptul ca scolioza este o afectiune cu caracter familial. Copii, in special fetele ale caror mame au avut scolioza, prezinta un risc crescut de a dezvolta scolioza
- sexul feminin. Fetele cu varsta cuprinsa intre 10 si 16 ani sunt de 7 ori mai predispuse decat baietii sa faca scolioza cu curbura severa care sa necesite tratament.

Scolioza este mai frecventa la persoanele care au:
- vertebre impinse spre inainte (deplasare anterioara), mai obisnuita in partea inferioara a coloanei vertebrale (spondilolistezis)
- lipsa sau scurtarea membrelor superioare sau inferioare
- alte tulburari legate de dezvoltarea tisulara in viata intrauterina
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.