Scolile de management

5x puncte

categorie: Management

nota: 9.91

nivel: Facultate

Reprezinta o abordare anglo-saxona , preponderent pragmatica , axata pe metode inductive , promovate de F.W.Taylor, care a pus bazele stiintei managementului. Abordarea latina apartine francezului Henry Fayol care, utilizind metodele deductive , extinde managementul taylorist de la cercetarea proceselor de munca la ansamblul intreprinderii , de la elementele productivitatii individuale la proces[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Scolile de management

Reprezinta o abordare anglo-saxona , preponderent pragmatica , axata pe metode inductive , promovate de F.W.Taylor, care a pus bazele stiintei managementului. Abordarea latina apartine francezului Henry Fayol care, utilizind metodele deductive , extinde managementul taylorist de la cercetarea proceselor de munca la ansamblul intreprinderii , de la elementele productivitatii individuale la procesele de productie si la organismele sociale ca factori ai progresului economic.

In afara de Taylor si Fayol, regasim ca reprezentanti de seama ai scolii clasice pe L.Gulick, J.Moony, L.Allen, E.Brech si multi altii.
Meritul deosebit al acestei scoli consta in faptul ca au pus bazele constituirii stiintei managementului si a implementa maniera de abordare economica in management , in strinsa concordanta si dependenta cu finalitatea economica care sta la baza crearii si dezvoltarii intreprinderi.

Studiile elaborate de catre reprezentantii scolii clasice , abordeaza intr-o maniera analitica , principalele concepte si instrumente ale economiei intreprinderii, ca de pilda profitul, rata rentabilitatii , cheltuielile , investitiile si altele. O alta caracteristica a acestei scoli consta in modul de tratare a relatiilor mnageriale , pe care le examineaza in ansamblul lor cu accente pronuntate asupra laturii de organizare abordate pe doua planuri si anume: la nivelul intreprinderii si la nivelul functiei de productie.

Potrivit universalistilor , organizarea este exclusiv formala , conceputa si proiectata de specialisti , cu un sistem de comportament ,, de sus ,,. Se considera ca orice nerespectare a acestui sistem reprezinta o incalcare a starii normale , cu consecinte nefavorabile asupra eficientei activitatii intreptinderii. Structura si procesul de functionare a organizarii era conceputa si inteleasa in mod mecanicist , intreprinderea era conceputa si privita ca un sistem inchis , lipsita de orice legaturi cu mediul exterior.Caracteristic pentru scoala clasica de management era accentul pus pe aspectele mecanice ale muncii , pe sporirea productivitatii muncii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.