Scoala si cunoasterea de sine

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.24

nivel: Facultate

Scoala si cunoasterea de sine
Trebuie, de asemenea, evitat ca, sub pretextul realismului, travaliul asupra cunoașterii de sine să devină pentru elev doar conștientizarea propriilor limite, trăite ca iremediabile și inerente persoanei sale. Unele studii încearcă să arate că educația pentru orientare ar putea să diminueze ambiția elevilor. Trebuie să avem grijă să nu provocăm asemenea fenomen[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Scoala si cunoasterea de sine

Scoala si cunoasterea de sine
Trebuie, de asemenea, evitat ca, sub pretextul realismului, travaliul asupra cunoașterii de sine să devină pentru elev doar conștientizarea propriilor limite, trăite ca iremediabile și inerente persoanei sale. Unele studii încearcă să arate că educația pentru orientare ar putea să diminueze ambiția elevilor. Trebuie să avem grijă să nu provocăm asemenea fenomene, căci tinerii au nevoie de ambiție și uneori de puțină visare pentru a se realiza pe deplin.

Scoala si cunoasterea de sine
După cum se vede, ne mișcăm într-un domeniu delicat, care cere multă prudență și atenție față de elev. Trebuie să încercăm să favorizăm un comportament autonom al tânărului și nu să luăm decizii în locul lui sau să-l conducem într-o direcție pe care singur nu ar fi ales-o (putem fi uneori tentați să facem presiuni asupra tânărului pentru a-l determina să facă o anumită opțiune pe care o considerăm bună pentru el). Educația pentru orientare necesită, ca de altfel orice act educativ, un profund respect față de elev.

Mai mulți actori intervin în procesul de îndrumare în construcția de sine. Rolurile lor sunt diferite. Profesorii, prin activitatea lor didactică obișnuită, îi îndrumă pe tineri pentru a-și forma abilitățile, cunoștințele și atitudinile necesare în formularea proiectelor și evaluează aceste abilități, cunoștințe și atitudini. Această muncă de îndrumare în construcția de sine se articulează cu predarea și cu practicile evaluative.

Scoala si cunoasterea de sine
Oricare ar fi disciplina predată, obiectivele transversale precum curiozitatea intelectuală, plăcerea de a învăța, sentimentul de a avea putere asupra lucrurilor și stăpânirea unor cunoștințe și abilități (identificarea surselor de informații pertinente, tratarea informației în funcție de o problematică dată și structurarea sa plecând de la repere) contribuie la dezvoltarea personalității tânărului și la autonomizarea sa.

Alte elemente țin de interesul pentru o disciplină particulară, de rolul său în continuarea studiilor și în dezvoltarea motivației elevilor, care se reduce prea adesea la obținerea unei note bune sau a aprecierii profesorului.

Alegerea metodelor pedagogice nu este indiferentă: metodele active favorizează învățarea, dar și autonomizarea elevilor. Lucrul în grupuri mici permite schimburi numeroase și utile, interacțiuni și disonanțe productive: confruntarea propriilor reprezentări cu cele ale altora provoacă adesea ajustările și evoluțiile necesare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.